Friday, October 13

Bila Anak Terlalu Manja

Ibu bapa perlu mengenali 10 tanda perilaku berikut yang menunjukkan ciri-ciri anak manja yang mungkin menjadi sukar dikawal. Segeralah bertindak menanganinya sebelum terlambat.
  1. Mereka akan menangis dan menjerit jika inginkan sesuatu.
  2. Suka merajuk sambil terlentang di lantai dan enggan bangun jika kemahuannya tidak dituruti.
  3. Sering marah dan memukul ibu bapa apabila dikenakan hukuman atau dimarah.
  4. Mengabaikan pertanyaan ibu bapa.
  5. Bersikap kasar dengan orang dewasa dan adik-beradik lain.
  6. Menolak berkongsi mainan dan sebagainya dengan adik-beradik lain.
  7. Suka menjadi perhatian jika berada dalam kumpulan kanak-kanak seusianya.
  8. Selalu mahukan apa yang menjadi milik orang lain. Bila berjaya mendapatnya, mereka inginkan sesuatu yang baru pula.
  9. Membiarkan bilik bersepah dan tidak mahu mengemasnya sehingga akhirnya ibu bapa mengalah dan membereskannya kerana tidak sanggup melihat keadaan itu.
  10. Sukar tidur mengikut waktu tidur yang sepatutnya.

Apa yang harus dilakukan?
  • Berikan mereka ganjaran bagi kelakuan baik yang ditunjukkan, dan hukuman bagi kesalahan yang dilakukkan. Bila anak menjerit mahukan sesuatu, jangan berikan sehingga mereka menyedari yang tingkah laku tersebut salah serta meminta maaf.
  • Apabila mereka sedang marah dan enggan berganjak daripada lantai, angkat dan masukkan mereka ke dalam bilik sehingga mereka tenang dan meminta maaf atas kesalahan.
  • Apabila anak-anak mengabaikan perintah anda untuk melakukan sesuatu, hukumlah segera. Suruh berdiri di satu sudut dan jangan berganjak selagi belum meminta maaf.
  • Jangan turuti semua permintaan anak. Biasakan anak berusaha untuk mendapatkan sesuatu yang mereka inginkan.
  • Jika bilik mereka bersepah, jangan izinkan mereka keluar dari bilik sehingga mereka membersihkan bilik.
  • Tetapkan waktu tidur mereka dan didik mereka berdisiplin dengan peraturan tersebut. Anda mesti bertegas dengan peraturan yang dibuat dan jangan mengalah dengan pujuk rayu anak.
Sumber : Pa & Ma
Continue Reading

5 Jenis Teh Untuk Kurus


Kita cuma tau teh hijau jer kan, tapi ramai tak tau 4 lagi teh yang BAGUS untuk kurus. Jom sesama baca jenis teh yang boleh terai lepas ni nak kurus !

1. GREEN TEA

Seperti sedia maklum, mesti la teh hijau ,masuk rangking 5 TERBAIK sebab teh hijau ni bantu NAIKKAN METABOLISMA !

2. PEPPERMINT TEA

Wow rupanya nak control selera makan boleh try minum peppermint tea ni. Based on kajian peppermint mampu alihkan tumpuan otak dari asyik fikir nak makan jadi kurang. So secara tak langsung batu kontrol selera makan ! Yezzza !

3. OOLONG TEA

Semi-fermented tea yang mempunyai kesan yang lebih kuat dari Green Tea. Gitewss. Bantu bakar lemak kita dan dikatakan membantu dalam mengurangkan kolestrol dan juga peratus lemak jahat dalam badan. Dicadangkan untuk minum 2 cawan sehari.

4. ROOIBUS TEA

Teh ni sebenarnya dah ada rasa manis yang natural, jadi nak menggantikan teh biasa memang bagus untuk bantu elak gunakan gula. Dan secara tak langsung control selera makan dan kurangkan berat dari badan.

5. WHITE TEA

Menghalang pembentukan lemak baru disebabkan catechins, satu lagi kumpulan antioksidan yang dapat kurangkan kolestrol yang jahat dan tingkatkan kolestrol yang baik !


Continue Reading

GLA Complex Membantu Stabilkan Hormon Selepas Bersalin

After bersalin Haziq period Fizah jadi tak tentu hala sampaikan ambil masa yang sangat lama. So Fizah decide ambil GLA untuk stabilkan balik hormon dan betulkan balik period yang dah tak menentu.

After 2 bulan consume period dah mula stabil.. Bulan pertama lambat period. Cuak jugak takut pregnant ke sebab GLA ni vitamin kesuburan jugak kan. Bulan kedua dan seterusnya period dah mula okay dan datang on time.

Alhamdulillah semuanya kuasa dari Allah kan. GLA ni hanya membantu memulihkan apa yang tak betul. Bukan setakat untuk kesuburan je tapi banyak khasiat lain antaranya untuk kulit. Sebab dalam GLA ni pun ada Vitamin E jugak..

Selain tu, GLA jugak membantu Fizah untuk pregnant kali kedua. Kalo sebelum ni ambil masa tiga tahun lebih nak tunggu pregnantkan Haziq. Ramai yang mengalami masalah sukar mendapatkan anak kedua kan. Mula-mula dulu memang ada terdetik macam mana kalo nak dapat yang no 2 pun kene tunggu lama. Tapi Alhamdulillah mungkin GLA ni banyak membantu Fizah.

So kalo nak try bole ambil GLA ni. Fizah mencadangkan GLA ni bukan suka-suka tapi Fizah sendiri dah rasa. Fizah sendiri jatuh cinta dengan GLA ni.



Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Testimoni : Ikhtiar Jerawat dengan Shaklee

Gambar first - 25/6/2016 (sebelum kenal Shaklee)
Setelah hampir 10 BULAN consume Shaklee . Baru hari ni berani nak share gambaq closed up camni.
Ya kawan-kawan, muka Faezatul pernah berjerawat teruk. Jerawat yang besar-besar, merah & bernanah ranum kat dalam tuh ! Sakitnya Ya Allah..😭
Part paling sedih bila jerawat tuh boleh meletup anytime dia suka. Kadang tak sedar pun, tengok-tengok kat telekung dah ada darah kot ! Geli kan tengok?😱
Puncanya? Salah pakai skincare (tak mau mention skincare apa), mungkin sesuai dengan orang lain tapi BUKAN SAYA.
Salah Faezatul juga gatai sangat nak try padan muka ! Terpengaruh sangat dengan iklan claimed cantik advanced.. 😜
Ikhtiar Faezatul dengan Shaklee bermula dengan Vitamin E & ESP. Follow guide dari Ummi saya, Dr. Ainniah, Alhamdulillah 2 minggu pertama dah nampak perubahan ketara, JERAWAT yang membengkak MAKIN KECUT, PARUT MAKIN PUDAR!
Masa tu, dah betul2 rasa yakin dengan Shaklee neh. Sebulan lepas tu, Faezatul slowly add on Vitamin C + B -Complex + GLA Complex + Nutriwhite Cleanser.
Perubahan makin ketara tapi lambat progressnya. November 2016, Faezatul add on Alfalfa Complex & Faezatul akui kagum dengan 'kerja' Alfalfa neh. Dia speed up healing process & total detox kulit Faezatul Alhamdulillah happy sangat!πŸ‘πŸ‘
Start dari 'trauma' lampau, Faezatul dah tak pakai skincare langsung sampai la ni.
Untuk luaran, Faezatul cuma sapu Herbal Blend sebagai pelembab & penghilang parut. Best sangat ! Sebab tak berminyak, sejuuuuuk ja kulit saya..😁
Yang tinggal la ni si parut merah-merah yang dok ketegaq takmau hilang.. Ada lagi dalam 30%.. Nampak gaya memang kena ratah ESP sungguh-sungguh lepas neh..πŸ˜‚
Moral of the story: jangan cepat terpengaruh dengan statement, cantik dalam masa seminggu kaa 2 minggu kaa..
Last2 kulit kita merana, zalimi diri sndiri..duit terbang..πŸ’ΈπŸ’Έ kita yg maluuu..😭

Ni testimoni dari sideline Fizah. Boleh nampak perubahan yang Faezatul ni dapat lepas ambil Shaklee. Korang yang ada masalah yang sama, boleh la try Shaklee.

Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Kisah Haziq dan Kudis Api - Part 2

Alhamdulillah Kudis Api Haziq dah semakin sembuh.
Luka dan gatal makin hilang. Nasib baik la tak berparut.
Kalau berparut Mama kena hantar buat plastic surgery la kot. Hihihi

Apa itu Kudis Api ? Boleh rujuk entry Fizah sebelum ni.

Alhamdulillah makin kering
Macam mana Fizah handle Kudis Api Haziq ni ?

Fizah ikhtiar dengan Ubat Homeopati dan jugak Antibiotik.
Kudis dia tu Fizah sapu dengan Herbal Blend Shaklee.

Masa baru mula-mula kena, Fizah basuh dengan Basic H.
Lepas cuci dengan Basic H, terus sapu Krim Herbal Blend.
Kerap buat benda yang sama, Alhamdulillah ni lah hasilnya.

Takde parut pun kan
Lega sangat tengok bila dah kering macam ni.
Harapan Mama, biarlah ini kali pertama dan juga kali terakhir awak kena jangkitan kulit macam ni Haziq.

In Shaa Allah ada kesempatan nanti Fizah akan share lebih detail tentang jangkitan kulit yang Haziq alami ni. Kira kronologi la. Hihi

Stay tuned !
Continue Reading

My Little Kitchen - Ayam Paprik Mr. Engineer


Hamboiiii nama resipi kemain mengancam.
Apa dia Ayam Paprik Mr. Engineer tu ? Hihihi

Actually, masa ni, Encik Suami yang masak.
Fizah jadi Fotografer tak bertauliah πŸ˜‰πŸ˜‰

Jom tengok apa bahan-bahan yang diperlukan untuk Ayam Paprik Mr. Engineer ni.


Ayam bahagian dada

Bawang Merah, Bawang Putih, Halia, Serai,
Cili Merah, Cili Api & Bawang Besar

Lobak Merah, Putik Jagung & Bunga Kobis

Sos Tiram, Sos Cili, Kicap ABC & Sos Tomato

Okay, tu antara bahan-bahan untuk buat Paprik Ayam.
Kalau nak letak daging ke, sotong ke, udang pun boleh.
Ikut la selera masing-masing naa.

Lepas ni kita tengok pulak macam mana cara nak masak.

Ayam goreng separuh masak

Tumis Bawang Merah, Bawang Putih, Halia & Serai

Masukkan cili kisar sedikit. Masak sehingga
cili garing

Bila Cili dah garing masukkan sos dan sayur-sayuran
serta ayam. Masak hinnga mendidih. Done !!

Gambar dah siap Masak tak sempat lak nak snap sebab Baby dah meragam masa tu 😊😊

Selamat mencuba !
Continue Reading

Omega Guard Berangkat ke Lahad Datu

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.

Semalam dapat close sale Omega Guard ni.
Paling teruja sekali sebab dapat sale dari kawan lama di Sabah.

Beliau ikhtiar Omega Guard untuk masalah tekanan darah tinggi suaminya.


Bagaimana Omega Guard membantu ?

Omega Guard dapat mencegah penyakit saluran darah dan strok yang mana DHA &EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi & kepekatan darah, melancarkan saluran darah serta melancarkan peredaran darah.

Omega Guard juga lebih efektif untuk membantu mengekalkan tekanan darah normal dan ketegangan di leher atau sakit kepala.

Ia juga merendahkan kolestrol, menghindarkan pembekuan darah di dalam badan, membantu mengekalkan tahap kolestrol LDL, mengawal masalah obesiti, mencegah arteriosclesrosis dan membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Kenapa Lelaki Perlu Menjaga Kesihatan ?

Ramai yang tak sedar dan ambil kesedaran tentang kesihatan lelaki. Ramai lelaki menganggap yang mereka sihat dan tek perlu ambil tahu tentang kesihatan diri mereka.

Sebenarnya, bukan perempuan je yang perlu ambil tahu pasal kesihatan diri ni. Lelaki pun perlu ambil tahu jugak dan sebenarnya, banyak penyakit yang menyerang kaum lelaki.

Jom tengok info tentang kesihatan lelaki ni.

Hasil carian imej untuk unhealthy foods

1. Kaum lelaki suka ambil makanan & minuman manis. 

1 daripada 6 kaum lelaki Malaysia mempunyai Diabetes. Cara nak elakkan penyakit diabetes ni ialah :
  • kurangkan mengambil minuman manis. 
  • kurangkan mengambil minuman berkarbonat & susu pekat. 
  • kurangkan mengambil pencuci mulut yg terlampau manis
  • elakkan mengambil jus buah buahan di dalam kotak atau erti kata lain pilih buah buahan yang segar.

Hasil carian imej untuk obese cartoon

2. Kaum lelaki kurang membakar lemak. 

2 daripada 3 lelaki Malaysia mempunyai berat badan berlebihan atau lebih dikenali sebagai obes. Jadi, kaum lelaki perlu kekal aktif untuk membina asas yang sihat untuk sepanjang hayat.


Hasil carian imej untuk sakit jantung

3. Kardiovaskular.
  • Penyakit kardiovaskular adalah Pembunuh No 1 di Malaysia. 
  • Lebih kurang dari 60 lelaki Malaysia mati disebabkan serangan jantung setiap hari. 
  • 1 daripada 3 kaum lelaki mempunyai tekanan darah tinggi. Dan 1 daripada 5 lelaki mempunyai kolesterol yg tinggi. 

Haa mesti terkejut kan bila tahu info nie ?


Hasil carian imej untuk kanser

4. 10 kanser utama di kalangan kaum lelaki di Malaysia. 
  • 2 antara 10 kanser utama itu adalah kanser peparu & kanser prostat. 
  • 2 daripada 5 lelaki Malaysia merokok. Banyak yang kaum lelaki akan perolehi jika mereka berhenti merokok. Antaranya, mereka dapat kurangkan risiko penyakit jantung & juga kanser peparu. 
  • Kanser prostat pula selalunya akan menyerang kaum lelaki dalam purata umur 65 ke atas. Faktor risiko pula antara sejarah keluarga dan juga tahap testoterone yang tinggi. Prostat juga akan berubah seiring dengan usia.

Hasil carian imej untuk Andropouse

5. Andropouse. 
  • Andropouse nie adalah penurunan testosterone secara beransuran yang dialami kaum lelaki berumur 30 tahun dan keatas. 
  • Hormon lelaki akan menurun mengikut usia. 
  • Antara faktornya ialah, cepat letih, perubahan emosi & tidak bertenaga. Haa bukan kaum perempuan je ada monopouse. Kaum lelaki pun ade andropouse.

6. Mati pucuk.
  • 7 daripada 10 lelaki di Malaysia berusia 40 tahun ke atas mengalami mati pucuk. 
  • Antara faktor risiko adalah yang berumur 40 tahun keatas, obes, tekanan, masalah jantung, merokok & alkohol.

Bagaimana kaum lelaki boleh mencapai & mengekalkan kecergasan ?
  1. Mengambil cara pemakanan yg sihat.
  2. Amalkan gaya hidup yang sihat.
  3. Amalkan pengambilan makanan tambahan / suplemen dengan bijak.

Continue Reading

Maestro Blogging Contest


Image may contain: text

Wahhhh sedar tak sedar hari ni merupakan hari terakhir untuk Maestro Contest Blogging.
Alhamdulillah setakat ni memang konsisten update entry.
Kalau tak tu bersawang je la jawabnya blog ni.

Fizah teringin sangat nak jadik macam Mentor Fizah iaitu Master Nadiah Suhaidi.
Beliau boleh berjaya macam sekarang asbab dari blog la.
Beliau selalu ingatkan kitorang yang blogging ni ibarat kita tanam pokok.
Masa mula-mula je kita terpaksa bersusah-susah nak kena baja, nak kena siram dan nak kena tengok hari-hari. Bila dah matang nanti, kita dapat tuai hasilnya dengan suka hati.

In Shaa Allah, Fizah akan pastikan update sekurang-kurangnya 2 entry sehari walaupun contest ni dah berakhir.

Caiyokkkk !!
Continue Reading

Set Baby Shaklee di Baby Roadshow Shaklee

Bestnyaaaaa. Semalam Fizah dapat satu berita tergempar.

Entry sebelum ni Fizah ada share yang Shaklee akan adakan satu Baby Roadshow kan. Shaklee buat announcement best pulakkkkk.

Sempena Roadshow "The Best You Can Give Your Baby", Shaklee Malaysia akan mengadakan Jualan Istimewa / Special Sales untuk Shaklee Baby Product.


 Set ini limited untuk dibeli oleh peserta roadshow. Company belum decide sorang boleh beli berapa set

 Special sales ni adalah semasa Roadshow dan terhad di lokasi event sahaja.

 Ni label US punya product. Yang dijual pada hari tersebut, dah ditukar label sesuai dengan peraturan Malaysia.


Haaaa siapa nakkkk beli Baby Set ni, boleh la beli tiket ke Roadshow ni.
Cepat-cepat. Satgi sold out pulak

Tiket boleh di beli di HO / Penang branch / JB Branch / Online

Jom !

Continue Reading

Roadshow "The Best You Can Give Your Baby"


Tak lama lagi Shaklee akan adakan Baby Roadshow Shaklee. Paling best, Shaklee Malaysia telah menjemput tetamu khas iaitu Senior Research Scientist dari USA, Dr Sonhee Park.

Beliau merupakan salah seorang scientist Shaklee yang bertanggungjawab dalam menentukan set Prenatal dan Postnatal Shaklee. Dan beliau akan berkongsi mengenai kepentingan dan keperluan seorang baby serta sebagai parent, apa yang boleh kita bantu untuk memberikan yang terbaik untuk baby kita semasa roadshow nanti 😍

Tiket dijual dengan harga RM20 sekeping. Dan boleh bawa kawan-kawan dan juga prospek untuk mengetahui lebih lanjut. Light refreshment dan juga door gift akan diberikan kepada yang hadir. 😘

Roadshow ni diadakan selama 3 hari di lokasi yang telah ditetapkan. Untuk pembelian tiket ni, boleh dibuat di mana-mana branch Shaklee atau secara online.

Jika ada yang berminat nak join skali, boleh contact Fizah yer 😁

Image may contain: 3 people, people smiling

..

019 659 1541 (Fizah) 
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Besereah, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Continue Reading

Thursday, October 12

Testimoni : Kulit Tak Kusam, Berat Turun 5 Kilo

Memandangkan bulan ni Bulan ESP, so Fizah nak share Testimoni ESP lagi. Hihihi


Siapa tak suka kalau dapat cerahkan kulit dan dalam masa yang sama dapat bonus berat badan turun sehingga 5 kilo. Siap ada orang tegur cakap kulit dah tak kusam walaupun tak mekap.

Kebanyakan orang yang ambil ESP akan cakap yang ESP akan buat perut kenyang lebih lama. Kalau tak percaya, boleh la try sendiri ESP yang super duper sedap ni.

Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Testimoni : Turun 8 kg Lepas Ambil ESP

Masya Allah macam tak percaya je bila berat badan turun 8 kg dalam tempoh beberapa minggu je. Siapa yang tak suka kalau berat badan boleh turun dengan jayanya kan.


Customer ni belikan ESP untuk anaknya yang agak berisi. Sebelum ambil ESP, setiap pagi mesti akan mintak sarapan-sarapan berat seperti mee goreng, bihun goreng, nasi goreng dan macam-macam lagi. Anak beliau cakap, ambil ESP je pun dah cukup kenyang dan tak nak dah makanan berat tu.

Alhamdulillah, dengan ESP berat berjaya diturunkan sehingga 8 kilo.

Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Testimoni : Kolestrol Degil Turun dengan Omega Guard dan Herb-Lax

"KOLESTROL TEGAR MAK DAH TURUN ! 
Mak faezatul ada masalah kolestrol tinggi. Dah bertahun-tahun 'liat' & ketegaq tak mau nak turun. 
Kalau tengok yang sebelah kiri atas , tu result bacaan kolestrol mak  6 tahun lepas (8.8 mmol). Tinggi ! Tinggi sangat ! 
3 tahun lepas tu (21/2/2014) mak pi check lagi. Gambar sebelah kanan atas, result bacaan kolestrol masih lagi tinggi ! 7.6 mmol.. 
Mak sedih. Pastu lama mak 'merajuk' tak mau pi farmasi check kolestrol lagi. 
Awal tahun ni,  12/1/2017 mak ajak faezatul pi farmasi lagi. Nak pi check kolestrol, mak kata, " Lama tak check.."
Result yang sama, merobek jiwa mak.. Lagi tinggi bacaan kolestrol mak. 7.71 mmol. 
Lepas tu mak tanya faezatul "Along, Shaklee nie ada dak untuk bagi turun kolestrol? "
Faezatul cadangkan OMEGA GUARD & PHYTOCOL ST (set kolestrol). 
Mak cakap nak try omega dulu. Lepas sebulan, baru mak ambik Herblax untuk masalah sembelit & nak tukar produk jugak sebenarnya.
Tak mau dah guna jamu moden yang dah 25 tahun mak ambil tu.. Boleh tahan mahal jugak harganya.. πŸ˜…
Mak konsisten ambik Omega & Herblax selama hampir 5 bulan. 
Pagi tadi, 30/5/2017 sekali lagi pi check bacaan kolestrol mak. Tak expect apa-apa pun sebenarnya. Redha jaa. 
Tapi...... Terkejut sungguh mak bila dapat tau result bacaan kolestrol dia dah turun!  Dari  dok angka 7-8 jaa. Hari ni dalam sejarah,  result kolestrol mak jadi 5.98 mmol !!
Separuh menjerit mak dalam farmasi tu sebab seronok sangat tadi. Dengar suara mak jaa dalam farmasi tu tadi. Jenuh bagi hint, suruh mak slow down suara.. 😁😁
Mak siap tanya " Mesin ni rosak ka dik? " dekat staf farmasi tuu.. Staf tu pulak jawab " Eh dak eh.. Tak rosak pun mak cik.." πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Seronok sungguh mak sampai dalam perjalanan balik tadi dok ulang-ulang yang tu ja.
"Kolestrol mak turun ! Kolestrol mak dah turun.. Ya Allah.. Seronoknya.. "
Alhamdulillah.. Akhirnya..Turun jugak kolestrol mak. 😊"
~ Faezatul ~

Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Basic H Segarkan Kembali Kobis

Kalau sebelum ni Fizah pernah share testimoni sawi yang dah kering, kembali mekar selepas direndam sebentar di dalam air bancuhan Basic H, kali ni Fizah nak share testimoni dari saah seorang sideline Fizah.

Teruja betul member tu bila sayur kobis yang dah layu, mekar balik lepas duduk sekejap dalam Basic H. Hihihi.

Nampak tak perbezaan kobis tu
Kenapa sayur yang direndam dalam Basic H boleh jadi segar ?

Antara sebab kenapa ia jadi segar semula kerana air yang dicampur dengan Basic H ni bersifat alkali. Bila ia bersifat alkali, ia akan memudahkan air tersebut meresap ke dalam sel-sel tumbuhan. 

Haaa, sayur yang dah nak layu tu janganlah korang buang pulak. Bila dah rendam dalam Basic H, In Shaa Allah sayur tu akan segar balik dan boleh digunakan seperti sayur yang baru kita beli.

Try la ye.

Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Kisah Haziq dan Kudis Api


Bulan ni bulan yang agak mencabar sebenarnya. Struggle jugak sebenarnya nak siapkan entry untuk blog ni namun Allah datangkan ujian buat kami sekeluarga.

Isnin lepas, anak sulung Fizah, Muhammad Haziq Haiqal terkena jangkitan kulit. Kalau bulan Ogos hari tu dia dijangkiti Hand, Feet and Mouth Disease, kali ni Haziq dijangkiti KUDIS API atau dalam bahasa perubatan orang sebut Bullous Impetigo.

Seriously, ni pertama kali Fizah dengar nama penyakit ni. Kalau Kudis Buta tu pernah la jugak dengar. Ni kudis api. Memang tak pernah dengar la.

Gambar dari Google

Ape itu impetigo ?

Impetigo adalah infection di kulit yang disebabkan oleh staphylococcus (Staph) dan streptococcus (Strep) bacteria. 

Impetigo ni biasanya akan menyerang pada kanak-kanak terutama berusia 2-5 tahun.

Biasanyai berlaku dalam persekitaran yang hangat dan lembap dan tersebar melalui direct contact dan akan menghasilkan lepuh atau luka pada muka, leher, tangan dan lampin.

Impetigo pulak terbahgai kepada 2 jenis iaitu Bullous Impetigo dan Non-Bullous Impetigo.

Antara 2 jenis ni, Bullous Impetigo lah yang bahaya. Ia boleh berjangkit melalui direct / close contact with someone who has it but sometimes from towel, toys, household, etc.

Dan lagi satu point penting, eczema juga boleh menyebabkan Impetigo ni lebih mudah berjangkit.


Hasil carian imej untuk bullous impetigo
Ihsan dari Mr. Google

Haaa kalau tengok pada gambar-gambar tu memang ngeri kan. Fizah tengok benda ni dekat badan Haziq pun dah seriau.

Fizah tak sempat nak snap gambar masa mula-mula kena dulu. In Shaa Allah lepas ni Fizah akan share lebih detail kisah ni supaya Haziq pun boleh baca bila dah besar nanti.

Continue Reading

Wednesday, October 11

Tips Penysuan : Cara Atasi Bengkak Susu

Bengkak susu dengan Ibu Menyusu memang tidak dapat dipisahkan. Setiap Ibu Menyusu pasti merasa pengalaman ni walau sekali. Bila dah bengkak, mesti Si Ibu tadi akan mencari pelbagai petua atau tips untuk menghilangkan sakit akibat bengkak susu.

Antara tips atau petua yang selalu di maklumkan oleh orang orang tua ialah:-
  • Memakai bra sokongan : Pastikan ibu mengenakan bra menyusu yang dapat menyokong payu dara pada waktu malam. Jangan terlalu longgar atau terlalu ketat. Yang memberikan anda keselesaan maksimum.
  • Susukan bayi dengan kerap, selang 2 - 3 jam sekali. Kalau baby tidur, tidak salah untuk mengejutkan bayi agar menyusu. Ya, memang macam kepenatan pada waktu malam untuk bangun menyusu, tetapi ia lebih baik daripada terjadinya bengkak susu.
  • Pastikan bayi menyusu daripada kedua-dua belah payu dara.. (mulakan dengan sebelah - hisap hingga habis, dan beralihlah ke sebelah lagi) .. untuk penyusuan berikutnya, mulakan dengan penyusuan pada sebelah yang terakhir bagi menyeimbangkan kadar pengeluaran susu dan penggunaan payudara ibu.
  • Jika bengkak, mungkin bayi agak susah untuk menyusu dengan betul, lekapan pada areola mungkin sukar. Jadi cuba perah dengan tangan / pam susu perlahan-lahan agar areola menjadi sedikit lembut. Dengan itu, bayi lebih mudah untuk melekap dan menyusu dengan betul.
  • Boleh juga menggunakan tuala yang di tuam dengan air panas.. Air panas merangsang pengeluaran susu. Tuam tuala tadi di dada. Atau boleh juga mandi air suam. In Shaa Allah, sangat membantu ibu nanti.
  • Ketika baby tengah menyusu, apa kata kalau ibu turut mengurut payu dara yang di hisap baby tadi perlahan-lahan, ianya akan membantu pengeluaran susu. Ia akan melancarkan pengeluaran susu sekaligus mengurangkan bengkak susu itu sendiri.
  • Jika payu dara terlalu penuh, apa kata pam ia secepat yang mungkin. Jangan tunggu hingga ia mula membengkak. Proses mengepam ini boleh menambahkan stok susu. Susu yang berlebihan, tidak memudaratkan jika kita pam ia keluar, malah ia akan menyihatkan kita.. 
  • Gunakan sikat rambut : Sikat perlahan-lahan payu dara kita dari arah atas hingga ke puting, berulang-ulang. In Shaa Allah, aliran susu akan lancar semula.
  • Daun kubis : Ambil daun kubis dan tekup pada payu dara yang membengkak. Daun kubis bagus kerana ia agak sejuk. Tapi cara ini boleh dilakukan sekali sekala sahaja kerana kubis tidak bagus digunakan untuk setiap kali bengkak susu kerana ianya boleh menyebabkan SUSU menjadi KERING. 
  • Ambil cuka makan dan ragi : Campurkan dalam mangkuk dan sapu pada sekeliling payu dara. Hindarkan dari terkena puting. Sapu setiap kali bengkak hingga ia sembuh atau bengkak itu surut.
  • Daun sirih dan minyak zaitun pun boleh kurangkan bengkak susu tau. Ambil daun sirih dan lumurkan minyak zaitun. Kemudian layur pada permukaan panas. Apabila daun tersebut sudah suam-suam panas, tekuplah pada payu dara yang membengkak. In Shaa Allah ianya sangat-sangat membantu melancarkan semula pengeluaran susu dan mengurangkan rasa sakit akibat bengkak.


Selain daripada petua dan tips di atas, Fizah sarankan untuk mencuba Lecithin Shaklee. Lecithin bukan sahaja boleh digunakan untuk menurunkan berat tetapi boleh juga digunakan sebagai ikhtiar untuk mengatasi masalah bengkak susu.

Fizah sendiri dah lama amalkan Lecithin ni.

Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Sempurnakah Solat Kita ?


Hasil carian imej untuk solat

Dalam 13 rukun solat itu terdapat 3 rukun khusus

Ramai yang SOLAT tetapi ramai juga yang solat ikut-ikutan dan tidak berapa faham cara solat yang sebenar yang boleh menjejaskan sah solat kita.

Rukun solat ada 13 :

  1. Niat
  2. Berdiri dengan betul
  3. Takbiratul ihram
  4. Membaca Al Fatihah
  5. Rukuk
  6. I’tidal
  7. Sujud
  8. Duduk antara 2 sujud
  9. Bacaan tahiyat akhir
  10. Duduk tahiyat akhir
  11. Selawat dalam tahiyat akhir
  12. Salam
  13. Tertib


Dalam 13 rukun itu dipecahkan kepada 3 bahagian :

  1. Rukun Qalbi iaitu rukun ke atas pekerjaan hati
  2. Rukun Fi’il iaitu rukun ke atas perbuatan atau gerak kerja
  3. Rukun Qauli iaitu rukun ke atas ucapan atau kata-kata di mulut.


Majoritinya ramai dari kita faham dan lulus 2 rukun pertama iaitu Rukun Qalbi dan Rukun Fi’il dan ramai yang melanggar Rukun Qauli terutamanya ke atas mereka yang menjadi makmum dalam solat.


Kesalahan Rukun Qauli Yang Selalu Di Langgar Dalam Solat

Ramai dari kita tidak kira samada ketika bersolat sendirian mahupun ketika berjemaah kita selalu membaca bacaan-bacaan solat di dalam hati

Kita ingat dengan bersolat begitu kita rasa kita sah tapi kita khuatir ianya tidak sah.

Ada juga yang seperti membaca di bibir tetapi rupa-rupanya hanya bunyi angin yang keluar dari mulut yang tidak mengeluarkan bunyi bacaan. (Hanya bunyi angin sahaja).


5 Rukun Qauli yang selalu kita langgar di dalam solat

  1. Tidak takbir ‘Allahu Akbar’ dengan menyebut atau melafaz jelas di bibir
  2. Tidak membaca Al Fatihah secara lafaz
  3. Tidak membaca Tahiyat Akhir secara lafaz
  4. Tidak membaca selawat secara lafaz di rakaat terakhir
  5. Tidak memberikan salam ‘Assalamualaikum Warahmatullah’ dengan secara lafaz


Apa Maksud “Menyebut Dan Melafaz” ?

Dalam Rukun Qauli kita perlu menyebut atau melafaz bacaan yang perlu kita sebut dan lafazkan sehingga terdengar pada telinga kita sendiri. Cukup sekadar untuk telinga kita sendiri dan tidak wajib ke atas semua bacaan solat tetapi pada 5 tempat

  1. Semasa Takbiratul Ihram
  2. Semasa membaca Al Fatihah
  3. Semasa Tahiyat Akhir
  4. Semasa membaca selawat pada rakaat terakhir
  5. Semasa lafaz salam


Oleh itu, perbaiki segera 5 Rukun Qauli ini untuk menjadikan solat kita sah dan sempurna.

Jika solat yang selama ini kita lakukan tidak sempurna atau tidak sah, perlulah kita segera :

  1. Taubat mohon keampunan dari Allah dan jangan di ulagi lagi kesalahan yang sama
  2. Tuntut ilmu, belajar, ulangkaji, jangan melenting apabila di tegur, perbaiki diri dan kesilapan lalu.


Allah itu Maha Pengasih lagi Maha Pengampun

Carilah ilmu yang sebenar dan beramal dengannya agar tidak rugi di dunia apatah lagi di akhirat nanti.

Sebarkan kebaikan
Kongsikan kebahagiaan


Fizah dapat info ni dari group WhatsApp.
So, Fizah pun ambil kesempatan share di blog ni.
Mana tau dapat memberi manfaat pada orang lain kan.

Jom sama-sama kita betulkan solat kita.
Continue Reading

Tuesday, October 10

Cara-cara Wanita Bersedekah


Info ni Fizah dapat dari wasap.
Terdetik pulak rasa hati untuk share sebagai bekalan diri sendiri dan jugak harapnya dapat beri manfaat pada orang lain.

Bagaimana wanita boleh bersedekah, sedangkan mereka adalah suri rumah dan mereka juga tidak punya gaji atau gaji tidak seberapa untuk disedekahkan ?

Apabila seorang wanita mendengar tentang keutamaan sedekah, ada yang merasa sedih dan berandaikan dengan berkata: "Bagaimana, sedang aku tak punya duit?" Walaupun demikian, kita wanita diperintahkan untuk bersedekah.

Rasulullah SAW  bersabda:

"Wahai setiap wanita, bersedekahlah, dan perbanyaklah istighfar, sebab aku melihat kalian sebagai majoriti penghuni neraka."

Dan sabda beliau itu menambah khuatir dan rasa takut pada diri kita. Dan solusinya?

Sebenarnya mudah, sesungguhnya kurnia dan kemurahan Allah Ta'ala begitu luas dan tiada henti.
Dia menjadikan sedekah bukan hanya pada harta sahaja. Namun, setiap pintu kebaikan adalah sedekah.

Berikut contoh-contohnya:

Sedekah itu beraneka ragam:

  1. Setiap tasbih dan tahmid adalah sedekah.
  2. Setiap takbir dan tahlil adalah sedekah.
  3. Amar ma'ruf nahi munkar anda (menganjurkan yang baik dan mencegah yang buruk) adalah sedekah.
  4. Bukalah Whatsapp, FB, Instagram dan lain-lain anda setiap hari, bersedekahlah dengan cara mengirim ucapan-ucapan yang baik kepada semua yang anda kenal, dan setiap kalimat yang baik adalah sedekah.
  5. Senyum anda kepada suami dan anak-anak anda, serta kepada sesama kaum muslimat adalah sedekah.
  6. Dua rakaat Dhuha menyamai 360 sedekah.
  7. Tahanlah diri anda dari keinginan untuk berbuat buruk, itu pun sedekah.
  8. Singkirkanlah setiap bentuk gangguan yang dapat mencelakakan orang di jalan, itupun sedekah.
  9. Ucapkanlah salam kepada siapa saja yang anda temui, itupun sedekah.
  10. Berilah makan kepada jiran atau sesiapa pun dengan makanan yang juga anda dan keluarga anda makan, itupun sedekah.
  11. Berilah makan pada kucing, burung atau binatang lainnya atau manusia, itupun sedekah.
  12. Muliakanlah tamu di rumah anda yang melebihi 3 hari, itupun sedekah.
  13. Berusahalah menolong dan membantu orang lain, samada orang Islam ataupun bukan Islam, itupun sedekah.
  14. Tuntutlah ilmu agama, ajarkan dan sebarkan, baik dengan cara mendengar, membaca, atau menulis sesuai kemampuan anda, itupun sedekah.
  15. Seteguk air yang anda berikan untuk orang yang haus adalah sedekah.


Milik Allah lah segala puji dan kurnia.

Kaedah Penting:

Lakukanlah secara ikhlas dan tanpa mengharapkan balasan dari siapapun...

Kaum kerabat lebih utama untuk mendapat kebaikan kita (kedua orang tuamu, suami, dan anak-anakmu). Mereka yang paling utama.... yang paling dekat, kemudian yang terdekat.

Perlu diingatkan bahawa;

"Sedekah itu menghapus dosa, sebagaimana air mematikan api".

Sebarkanlah info ini, supaya menjadi sedekah untuk anda, dengan izin Allah.

Aamiin Ya Robbal 'Alamin....  (mengirimkan/menyebarkan artikel ini juga adalah sedekah).

Wallahu a'lam...

- Ustaz Iqbal Zain -
Continue Reading

Thursday, October 5

Tips Mengatasi Sedu


Hasil carian imej untuk tersedu

1. Tahan Nafas selama 10 saat dalam keadaan bersandar atau baring

  • Tujuannya adalah supaya kita bertenang dan mengawal pernafasan.


2. Urut bahagian atas atau belakang langit - langit mulut

  • Cara ni mungkin nampak pelik sikit tetapi membantu juga. Ini kerana dengan mengurut di bahagian langit - langit, ia akan merangsang saraf vagus yang akan menyebabkan tindakbalas pada diaphragm. 
  • Gunakan kapas cotton - tipped applicator.


3. Minum segelas air putih

  • Baca bismillah dan selawat sebanyak 3x.Minum air secara perlahan-lahan. Sambil tu, tarik nafas panjang secara perlahan-lahan juga,tahan beberapa saat dan hembuskan dengan tenang. Insyaallah.


4. Bernafas didalam plastik untuk 2 ~ 3 minit

  • Cara ini bertujuan supaya kita bertenang dan mengawal pola pernafasan.


Continue Reading

Wednesday, October 4

Open Your Eyes - Besarnya Nikmat Allah Untuk HambaNya


Tak tahu kenapa Fizah suka sangat dengar lagu Maher Zain yang ni.
Kalau drive kereta hantar Haziq pergi school memang duk ulang-ulang je lagu ni.

Bila dengar bait-bait lirik dia tu, meruntun jiwa.
Syahdu je rasa lebih-lebih lagi bila sedar betapa besarnya kuasa Allah tu.
Lebih-lebih lagi tang Baby tu.

Korang pernah dengar tak lagu ni.
Kalau belum pernah dengar, cer hayati bait-bait lagu ni.
Sedihhhh.

Kalau dengar waktu duduk sorang-sorang boleh menitik air mata..



Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony
Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to 
YouUntil the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..

Alhamdulillah..
Continue Reading

Tuesday, October 3

Set Kehamilan Shaklee Pilihan Ramai


1. Vitalea

Multivitamin yang mengandungi nutrisi bersamaan 40 jenis lauk pauk. Mengandungi Zat Besi untuk mengelakkan low HB dan anemia.

2. B Complex

Mengandungi 8 jenis Vitamin B yang PERLU untuk tubuh. Menukarkan makanan kepada tenaga, mengelakkan stress. Juga mengandungi Asid Folik untuk mengelakkan Spina Bifida pada bayi.

3. Vitamin C

Meningkat imunisasi pada tubuh ibu yang biasanya berkurangan apabila hamil. Mencantikkan kulit ibu dan bayi.

4. OsteMatrix

Mengandungi Kalsium serta mineral lain untuk tulang dan gigi. Apabila hamil, kalsium dalam badan ibu akan dibekalkan kepada bayi. Jadi ibu perlu mendapatkan kalsium yang cukup dari pemakanan seharian. Mengelakkan sakit pinggang, cramp, dan sembelit ketika kehamilan. Kalsium yang cukup dalam badan ibu mengelakkan rasa mual ketika kehamilan.

5. Omega Guard (mula ambil 2nd trimester)

Minyak ikan dari dasar laut (bebas pencemaran merkuri) yang telah melalui 3 kali proses penyulingan untuk memastikan kualiti yang tinggi. Mengandungi % EPA dan DHA tertinggi berbanding jenama minyak ikan yang lain. Penting untuk perkembangan mata dan otak bayi, dan mengelakkan premature delivery.

6. ESP

Protein soya yang tidak diubah genetiknya untuk bekalan protein untuk tenaga ibu dan penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan.

Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Monday, October 2

Tips Kekal Cinta Suami dan Isteri


Hasil carian imej untuk suami isteri

1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

19. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.


Continue Reading

Testimoni : Sawi Layu Kembali Segar Dengan Bancuhan Basic H

Assalamu 'alaikum dan Selamat Sejahtera.

Kali ni Fizah nak share tentang Basic H.
Pernah dengar pasal Basic H ? Info lanjut di SINI


Al-kisahnya, sawi ni lama dah duduk dalam peti sejuk.
Fizah jenis suka beli sayur banyak-banyak buat stok sebab Fizah tak berapa nak rajin keluar cari barang time Encik Suami takde.

Masa waktu kejdian ni,  Encik Suami request nak makan sawi masak air dengan ikan goreng je.
Makanya time keluarkan sawi tu tengok rupanya dah macam dalam gambar.
Nak dibuang sayang sebab tengok macam boleh makan lagi, cuma dah agak layu je.

Fizah pun buat bancuhan Basic H then rendamkan sawi dalam bancuhan tersebut selama 5 - 10 minit.
Agak terkejut jugak bila sawi ni mengembang dengan mekarnya sampai ternaik dari aras air bancuhan tu.
Masa nak potong sawi tu pun, terdengar keriak keriuk bunyi sawi tu.

Sebelum ni Fizah buat basuh sayur-sayuran dan buah-buahan je untuk pastikan makanan yang kami makan bebas dari racun serangga dan perosak.
Sayur-sayur yang dah kering memang Fizah sedekahkan pada tong sampah je.
Tapi bila dah try dengan Basic H, agak teruja jugak sebenarnya.

Korang yang belum ada Basic H ni, kena pastikan ada sebotol di rumah.
Banyak kegunaan yang boleh kita gunakan untuk sebotol Basic H ni tau.


Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Sunday, October 1

Promosi Oktober 2017

Assalamu 'alaikum dan selamat sejahtera.

Hari ni Fizah nak share la betapa excitednya bila dapat tahu promo untuk bulan Oktober ni.
Mana tak nya. Dah lama tau Shaklee tak buat promo produk ni.
Apa agaknya produk yang dimaksudkan tu ?

Jeng jeng jeng.

ESP tau promo untuk bulan ni. ESP ni menjadi pilihan ramai especially Ibu Hamil, Ibu Berpantang dan juga Ibu Menyusu. Fizah sendiri dah lama amalkan ESP ni. Sejak dari anak pertama hingga sekarang.

Anda peminat ESP ? Jom grab promo ni cepat !

Untuk maklumat lebih lanjut tentang ESP boleh klik SINI

Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)


Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading