Monday, June 4

My Ramadhan Journey as a Mother

With My 3 Little Caliph

Tahun 2011 - Puasa as a pregnant woman. Masa tu baru 1st trimester. Alahan agak teruk, then tekak masa tu nak makan benda-benda bersup je especially TOMYAM.

Plan nak puasa penuh, tapi sangkut jugak 2 hari sebab demam.

Tahun 2012 - Puasa as a breastfeeding mom. Haziq masa tu kuat menyusu dan belum kenal dengan Shaklee lagi.

Agak penat dan jugak stress sebab masa tu Haziq asyik nak mengempeng je + akan mengamuk time menyusu especially jam 1 ke atas. Suspect susu dah agak cair masa tu. Lagi petang lagi kuat dia mengamuk.

Masa tu rasa macam nak surrender dah puasa. Badan memang lembik + melepek je puasa time tu. Bayangkan, jam baru masuk ke angka 11, dah terasa kering tekak 😭

Tahun 2013 - Masa ni still lagi menyusukan Haziq dan dah konsum Shaklee. Fizah ambil #Set_Menyusu_Shaklee + #Performance_Drink.

Dah tak sanggup nak lalui pengalaman tahun 2012 tu.

Badan memang lebih bertenaga walaupun Haziq masih kuat menyusu. Tekak pun tak rasa kering dan lebih rajin masak untuk berbuka.

Tahun 2014 - Sempat puasa 5 hari je sebab hari ke 6 tu bersalinkan Hafiy. Masa puasa tu dah nak masuk 38 minggu dah.

Dah sarat sangat-sangat masa tu, tapi cekalkan jugak semangat nak puasa.

Masa ni puasa sambil konsum #Set_Kehamilan_Shaklee + Performance Drink. Alhamdulillah walaupun dah sarat sangat-sangat still boleh puasa macam orang biasa.

Tahun 2015 - Puasa as a breastfeeding mom lagi. Rutin sama macam tahun 2013 tu. Ambil Set Menyusu Shaklee + Performance Drink.

Masa ni lagi kena lebih energetic sebab anak dah 2 orang. Haziq masa tu dah 3 tahun, Hafiy pulak 1 tahun. Memang masa anak-anak sedang melasak 😂

So, Mama memang tak boleh tinggal Shaklee masa tu.

Tahun 2016 - Masih menyusukan Hafiy dan berpuasa. Masa ni Hafiy masih kuat menyusu walaupun dah makan solid food.

So, memang konsisten ambil Set Menyusu Shaklee dan Performance Drink.

Tahun 2017 - Tak puasa sebab sedang berpantangkan Hariz. Tapi tetap konsisten ambil Set Menyusu Shaklee especially #ESP.

Tahun 2018 - Alhamdulillah. Diberi peluang kembali berpuasa as a breastfeeding mom. Walaupun Hariz dah start solid food, still masih kuat menyusu.

Bayangkan, walaupun dah suap makan dan minum air kosong, still akan datang untuk susu.

Sama macam Abang abang nya, Fizah still konsisten ambil Set Menyusu Shaklee + Performance Drink. Cuma tahun ni lain sikit sebab Fizah ambil jugak #Coq_Trol untuk lebih energy.

Energy kena lebih lagi sebab masing-masing memang tengah lasak. Hariz pun dah bejalan dan sekarang ni tengah kuat memanjat.

So, memang kena lebih energetic nak uruskan 3 hero ni 😁

Apa yang Fizah perasan, memang terasa beza sangat puasa ambil ESP + Performance Drink dengan tak ambil 2 benda ni.

Badan memang lebih bertenaga sampai petang. Tahun ni boleh masak + buat kuih untuk juadah berbuka.

Kalau tak dulu, asyik nak beli je kat bazar 🤣

Best sangat puasa dengan Shaklee tau. Lebih-lebih lagi tengah menyusukan anak ni.

Tambahan pulak, Kuantan sekarang ni tengah musim panas. Kalau tak siapkan diri dengan makanan tambahan, badan memang lembik dan tak larat.

Syukur sangat dipertemukan dengan Shaklee. Takkan sesekali berpaling dari Shaklee.

In Syaa Allah 😊

Terima kasih kerana sudi baca posting Fizah yang panjang berjela dan Fizah nak ucapkan tahniah pada yang baca posting ni sehingga habis.

Boleh lah tepuk untuk diri sendiri 😘

#Powered_By_Shaklee

0 comments:

Post a Comment