Wednesday, November 30

Resipi - Donat Kampung



Assalamu 'alaikum semua 😊
Entry kali ni lain sikit. Dah lama dah tak update pasal resipi kan.
Kali ni Fizah nak share resipi Donut pulak.

Actually anak-anak Fizah suka sangat makan donut.
Dulu-dulu memang tak terror langsung bab buat kuih ni.
Tapi setiap kali balik Seremban Mak Fizah rajin sangat buat kuih.
Bila tengok anak-anak makan, terasa la macam nak belajar buat.

Resipi ni Mak Fizah yang bagi. Tapi memang sedap plus gebu gebas donut ni.
Mula-mula buat uli pakai tangan je. Memang tak berapa nak best sebab tak cukup uli kot.
Kali kedua Fizah buat pakai Bread Maker je. Pakai Bread Maker, rasa tersangat-sangatlah gebu sampaikan Suami pun suka πŸ˜‰πŸ˜‰





Jom tengok apa bahan-bahan nak buat Donut ni.

Bahan-bahan : 


  • 500 gm tepung gandum
  • 11g yis mauripan (1paket)
  • 2 sd gula
  • 3 sd susu pekat manis
  • 250 ml air suam2 kuku
  • 3 sd besar marjerin
  • 1 sd kecil garam


Cara-cara : 

Satukan air, yis, gula dan susu dalam 1 bekas, biarkn kembang dan berbuih.
Dalam bekas lain gaul tepung, marjerin dan garam. Buat macam  serbuk roti.
Bila larutan yis dah kembang, tuang dalam tepung tadi dan uli sampai sebati, adunan mesti lembut je, kalau keras tambah sikit air, kalau lembik tambah sikit tepung . ADUNAN MESTI LEMBUTTTTT JE TAU.
Biarkn adunan kembang 2× ganda.
Dah kembang, tumbuk2 untuk buang angin dan uli lagi sebati, bahagikan doh 40gm ..
Bentukkn doh donat.
Biarkn kembang lagi ,barulah digoreng, kena hati2 nak ambil donat ketika menggoreng sebab donat lembut, kena lemah lembut je πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Goreng. Jangan balik2 kan selalu, 2× balik je ,sebab tak nak donat serap minyak banyak.
Dah sejuk sikit baru salut gula kastor.

.

Semalam Fizah try buat Pau Goreng pulak.
Bahan-bahan still sama, cuma nya kali ni ada inti.
Fizah suka pakai Inti Kacang Merah sebab memang favourite.

Selalu kalau beli kat Pasar Malam tak puas makan.
Inti pun sikit je kan. So, nak puas makan kena lah buat sendiri.
Inti pun boleh bubuh banyak mana ikut suka kita. Hihihi

Mula-mula ingatkan anak-anak tak nak makan.
Tapi siap berebut-rebut lagi 2 beradik tu.
Tak menahan sampaikan Mama dengan Ayah nak ambil pun tak bagi. Hihihi





Korang try la buat. Memang sedap sangat.
Mak cakap, kalau nak buat Pau Kukus tu pun boleh je pakai resipi ni.

SELAMAT MENCUBA.. 😊😊😊
Continue Reading

Kehidupan Dulu dan Sekarang



Bismillah..

Sedikit perkongsian..

Dulu... orang tua kita pergi kerja selepas matahari terbit dan kembali ke rumah sebelum matahari terbenam.

Walaupun memiliki anak yang banyak... rumah dan halaman pun tetap luas, bahkan tidak sedikit ada yang memiliki kebun... dan semua anak-anaknya bersekolah...

Sekarang... banyak yang berangkat kerja subuh dan sampai rumah selepas isya, tetapi rumah dan tanah yang dimiliki tidak seluas rumah orang tua kita, dan bahkan banyak yang takut memiliki anak ramai kerana takut kekurangan...

"Dan sungguh akan Allah berikan cubaan kepada manusia dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta..."
(Al Baqarah (2) ayat 155)

Apakah ada yang salah dengan cara hidup orang moden??? Orang tua kita hidup tanpa banyak alat bantu... tapi mereka tenang menjalani hidupnya... Sementara kita yang dilengkapi dengan pampers, mesin basuh, dapur gas, HP, kereta, TV, email, FB, Twitter, i pad, ruangan ber air cond dll...

Seharusnya mempermudah hidup ini... tapi ternyata tidak, sampai2 tidak sempat kita menikmati hidup kerana semuanya dilakukan tergesa gesa!!

...pergi kerja, tergesa gesa...
...pulang kerja, juga tergesa gesa...
...makan t.hari, tergesa gesa...
...di lampu merah, tergesa gesa...
...berdo'a pun, tergesa gesa...
...bahkan solat pun, tergesa gesa...

Sifat di atas bukti dari Al-Qur'an surah Al Isra' (17) ayat 11
"Dan adalah manusia bersifat tergesa-gesa"

Hanya mati.......... yang tidak seorang pun mau dipercepat...

Kerana takutnya akan kurangnya harta untuk keluarga sampai sampai kita berkira dalam BERSEDEKAH, sementara Allah tidak pernah berkira dalam memberi rezeki kepada kita.

"Syaitan menakut-nakuti kamu dengan kemiskinan dan menyuruh berbuat kejahatan...."
(Al Baqarah (2) ayat 268)

Bahkan kerana takutnya kita kehilangan pekerjaan hingga berani melewatkan solat subuh, solat maghrib dan sebagainya..

Sampai di manakah hidup kita hari ini...???

- semoga bermanfa'at -
Continue Reading

Penyusuan - Susu Merudum Semasa Period


Kenapa Susu Merudum Semasa Period ?

Sesetengah ibu mengalami masalah susu kurang semasa period.
Ia adalah normal kerana semasa period, banyak darah yang keluar. Darah adalah cecair.

Ia menyebabkan badan kita dehidrasi atau kurang air. Bila kurang air, maka badan pun tak dapat nak hasilkan banyak susu seperti hari-hari biasa.

Jadi untuk mengelakkan susu berkurang semasa period anda digalakkan untuk perbanyakkan pengambilan air masak supaya susu dapat dihasilkan seperti biasa.

Selain itu, pengambilan kalsium juga turut membantu untuk menambah kuantiti susu anda. Kenapa kalsium ?

Kalsium membantu pembentukan darah. Semasa period, darah berkurang. Walhal 90% dari kandungan darah adalah air. Bila ibu ambil kalsium semasa period, kalsium membantu replenish kekurangan darah tadi.

Antara sumber kalsium termasuk lah susu dan sayur- sayuran hijau. Pastikan pengambilan kalsium anda 1,000mg sehari.

**Tingkatkan pengambilan air & kalsium semasa period untuk mengelakkan susu anda berkurang !

Continue Reading

Tuesday, November 29

10 Wasiat Rasulullah SAW kepada Fatimah



Ada 10 wasiat Rasulullah SAW kepada putrinya Fatimah binti Rasulullah. 10 wasiat yang beliau sampaikan merupakan mutiara yang termahal nilainya bila kemudian dimiliki oleh setiap isteri sholehah.

Wasiat tersebut adalah :

1) Ya, Fatimah kepada wanita yang membuat tepung untuk suami dan anak-anaknya, Allah pasti akan menetapkan kebaikan baginya dari setiap biji gandum melebur kejelekan dan meningkatkan derajat wanita itu.

2) Ya, Fatimah kepada wanita yang berkeringat ketika menumbuk tepung untuk suami dan anak-anaknya,niscaya Allah menjadikan dirinya dengan neraka 7 tabir pemisah.

3) Ya, Fatimah. Tiadalah seorang wanita yang meminyaki rambut anak-anaknya lalu menyisirnya dan mencuci pakaianya, melainkan Allah menetapkan pahala memberi makan seribu orang yang kelaparan dan memberi pakaian seribu orang yang telanjang.

4) Ya, Fatimah, Tiadalah wanita yang menahan kebutuhan tetangganya, melainkan Allah akan menahanya dari minum telaga kautsar pada hari kiamat nanti.

5) Ya, Fatimah, yang lebih utama dari keutamaan diatas adalah keridhoan suami terhadap isteri. Andaikata suamimu tidak ridho kepadamu,maka aku tidak akan mendo’akanmu. Ketahuilah, Wahai Fatimah. Kemarahan suami adalah kemurkaan Allah.

6) Ya, Fatimah. Apabila wanita mengandung, maka malaikat memohonkan ampunan baginya, dan Allah menetapkan baginya setiap hari seribu kebaikan serta melebur seribu kejelekan. Ketika wanita merasakan sakit akan melahirkan, Allah menetapkan pahala baginya sama dengan pahala para pejuang di jalan Allah. Setelah seorang wanita melahirkan kandunganya, maka bersihlah dosa-dosanya seperti ketika dia di lahirkan dari kandungan ibunya. Apabila seorang wanita meninggal dunia ketika melahirkan, maka dia tidak akan membawa dosa sedikit pun dan akan di anggap sebagai mati syahid. Di dalam kubur akan mendapat pertamanan indah yang merupakan bagian dari taman syurga. Dan Allah memberikan pahala kepadanya sama dengan pahala 1000 orang yang melaksanakan ibadah haji dan umrah, dan seribu Malaikat memohonkan ampunan baginya hingga hari kiamat.

7) Ya, Fatimah, Tiadalah wanita yang melayani suami selama sehari semalam dengan rasa senang dan ikhlas, melainkan Allah mengampuni dosa-dosanya serta memakaikan pakaian padanya di hari kiamat berupa pakaian yang serba hijau, dan menetapkan baginya setiap rambut pada tubuhnya seribu kebaikan. Dan Allah memberikan kepadanya pahala 100 kali beribadah haji dan umrah.

8). Ya Fatimah, Tiadalah wanita yang tersenyum di hadapan suami, melainkan Allah memandangnya dengan pandangan penuh kasih sayang (rahmat).

9). Ya, Fatimah, Tiadalah wanita yang membentangkan alas tidur untuk suami dengan rasa senang hati, melainkan para Malaikat yang memanggil dari langit menyeru wanita itu agar menyaksikan pahala amalnya, dan Allah mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan yang akan datang.

10). Ya, Fatimah. Tiadalah seorang wanita yang membantu meminyaki kepala suaminya dan menyisir rambutnya, meminyaki jenggot dan memotong kumisnya, serta memotong kukunya, melainkan Allah memberi minuman dari air syurga yang di kemas indah yang di datangkan dari sungai-sungai Syurga. Dan Allah mempermudah sakaratul maut baginya, bebas dari siksa neraka serta dapat melintasi shiratal-mustaqim dengan selamat.
Continue Reading

Kehamilan - Kolostrum dan Kehamilan


S : Saya bercadang untuk hamil dalam masa terdekat. Anak saya sekarang berusia 18 bulan. Dia menyusu susu ibu dan susu formula. Tidakkah kehamilan akan mengurangkan kuantiti kolostrum setelah bersalin?

J : Untuk pengetahuan, kehamilan tidak menjadi halangan untuk puan meneruskan penyusuan sepanjang tempoh kehamilan.

Malah, apabila bayi lahir, puan masih boleh meneruskan penyusuan anak puan sekarang. Amalan ini dipanggil tandem nursing. Penyusuan ketika hamil adalah sesuatu yang normal. Namun, puan dinasihatkan agar mengamalkan gaya pemakanan yang sihat dan seimbang sepanjang tempoh kehamilan. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu diamati jika puan menyusu ketika hamil. Ketahuilah bahawa ia adalah normal jika :

1. Puting dan payu dara mungkin menjadi lebih lembut dan sensitif terutamanya di awal usia kehamilan. Hal ini disebabkan oleh perubahan hormon. Oleh kerana itu, penyusuan susu ibu mungkin akan menyebabkan puting berasa sakit.
2. Bekalan susu ibu mungkin sedikit berkurangan yang juga disebabkan oleh perubahan hormon.

Biarpun begitu, teruskan penyusuan untuk anak puan sekarang sepanjang tempoh kehamilan. Menjelang penghujung kehamilan, (sewaktu bulan keempat dan kelima kehamilan), susu ibu akan berubah menjadi kolostrum. Ia kaya dengan kandungan berkhasiat yang diperlukan oleh bayi yang bakal lahir untuk beberapa hari pertamanya nanti.

Anak puan akan perasan tentang perubahan ini kerana susu ibu berubah rasa. Kuantitinya juga berkurangan.

Dalam keadaan tertentu, dia mungkin akan mengambil keputusan untuk bercerai susu. Walau bagaimanapun, ada juga yang meneruskan penyusuan. Jika anak puan mahu terus menyusu, jangan risau jika dia mengambil kolostrum. Untuk makluman, tubuh puan akan terus menghasilkan kolostrum sehinggalah bayi yang dikandung dilahirkan. Jadi, jangan risau, puan tidak akan sesekali kehabisan bekalan kolostrum.

Adalah lebih baik untuk puan memikirkan tentang penyusuan selepas bayi dilahirkan. Biarpun ia adalah keputusan peribadi, ketahuilah bahawa para ibu yang mahu mengamalkan tandem nursing akan kurang mengalami masalah mastitis berbanding ibu yang hanya menyusu seorang bayi.

Sekiranya puan tidak mahu mengamalkan tandem feeding, adalah lebih baik untuk anak puan bercerai susu ketika hamil. Jika puan membiarkannya sehingga bayi lahir, dia mungkin akan rasa diabaikan sehingga membuatkan dia perlu menyelaras banyak perkara.

Sumber : Majalah Pa & Ma
Continue Reading

Monday, November 28

Kisah Pemuda, Perempuan dan sebotol Arak



Suatu hari di tepi sungai Dajlah, Hasan al-Basri melihat seorang pemuda duduk berdua-duaan dengan seorang perempuan. Di sisi mereka terletak sebotol arak.

Kemudian Hasan berbisik dalam hati, "Alangkah buruk akhlak orang itu dan baiknya kalau dia seperti aku!".

Tiba-tiba Hasan melihat sebuah perahu di tepi sungai yang sedang tenggelam. Lelaki yang duduk di tepi sungai tadi terus terjun untuk menolong penumpang perahu yang hampir lemas. Enam dari tujuh penumpang itu berhasil diselamatkan.

Kemudian dia berpaling ke arah Hasan al-Basri dan berkata, "Jika engkau memang lebih mulia daripada saya, maka dengan nama Allah selamatkan seorang lagi yang belum sempat saya tolong. Engkau diminta untuk menyelamatkan satu orang saja, sedang saya telah menyelamatkan enam orang".

Bagaimanapun Hasan al-Basri gagal menyelamatkan yang seorang itu. Maka lelaki itu berkata padanya, "Tuan, sebenarnya perempuan yang duduk di samping saya ini adalah ibu saya sendiri, sedangkan botol itu hanya berisi air biasa, bukan anggur atau arak".

·

Hasan al-Basri terpegun lalu berkata, "Kalau begitu, sebagaimana engkau telah menyelamatkan enam orang tadi dari bahaya tenggelam ke dalam sungai, maka selamatkanlah saya dari tenggelam dalam kebanggaan dan kesombongan"

Lelaki itu menjawab, "Mudah-mudahan Allah mengabulkan permohonan tuan"

Semenjak itu, Hasan al-Basri semakin dan selalu merendahkan hati bahkan ia menganggap dirinya
sebagai makhluk yang tidak lebih daripada orang lain.

Jika Allah membukakan pintu solat tahajud untuk kita, janganlah lantas kita memandang rendah
saudara seiman yang sedang tertidur nyenyak.

Jika Allah membukakan pintu puasa sunat, janganlah lantas kita memandang rendah
saudara seiman  tidak ikut berpuasa sunat. Boleh jadi orang yang gemar tidur dan jarang
melakukan puasa sunat itu lebih dekat dengan Allah, daripada diri kita.

Ilmu Allah sangat amatlah luas. Jangan pernah taksub & sombong pada amalanmu.

Saudaraku molek cerita ni Ia boleh jadi Pengubat Jiwa agar kita terhindar dari sifat mazmumah.
Walau sehebat mana diri kita jangan berkata "Aku lebih baik drpd kalian"

wallahua'lam
Continue Reading

Testimoni : Alergik Hilang Selepas Amalkan Minyak Ikan Omega Guard

Masa saya kecik kecik dulu saya sering diserang alergik macam ni.
Rasanya sebab ni la saya kuat menangis masa saya kecik kecik dulu.
Gatal gatal ni teruk.. Seluruh badan..  Sampai bibir bengkak. Muka bengkak.
Saya ingat lagi bila jadi macam ni. Abah la yang akan start kereta pi kutip daun mambu tepi jalan. Ummi pulak akan blend,  Campur bedak alken dan sapu diseluruh badan saya. Baru la saya boleh tidur lena.
Allergik saya ni.  Berlarutan sampai saya tua.  Hehehe. Sampai umur 35 tahun. Lama kann.
Memang saya terlalu bergantung kepada ubat gatal. Kulit saya memang jenuh berparut dan bercalar.
Dalam fikiran saya. Fikir mungkin alergik ni saya kene hadap sampai mati.
Alhamdulillah. Sejak amal Minyak Ikan Omega 3, Alergik semakin berkurang dan sehingga kini macam dah hampir lenyap.
Syukur sangat-sangat.  Dah tak perlu berulang ke hospital ambik suntikan piriton. Tak perlu on prednisolone.
Syukur sangat-sangat.
Buat kawan-kawan yang ada masalah macam saya elok sangat cuba Omega Guard Shaklee. Memang terbaik.
~ DR NOMIE ~
Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Sunday, November 27

Personal Branding di Facebook

Khas untuk individu yang serius mahu buat jualan di kalangan friends & followers di FB.
-------------------------------------------

Di personal FB kita ini, apa sebenarnya kita mahu?

Mahu sekadar bersosial, medan memberi pendapat atau FB menjadi alat untuk berniaga?

Ia terpulang. Masing-masing ada jawapan.

Apabila kita mahu berniaga, terlebih dahulu penting untuk kita :

  • Guna nama sebenar.
  • Guna gambar profail sebenar.
  • Masukkan intro mengenai diri dan bisnes kita.
  • Guna cover photo sesuai dengan bisnes kita.
  • Guna ejaan lengkap apabila menaip.


Selepas itu tanya soalan ini - siapa sasaran audience kita?

  • Tetapkan dahulu siapa sasaran audience atau pelanggan kita.
  • Bina pengaruh dengan konten sendiri lebih ideal. Jangan semua posting wall FB kita itu dipenuhi dengan artikel copy paste semata-mata.
  • Konten itu mestilah ada kaitan dengan niche kita. Ada kaitan dengan produk atau servis yang kita bakal jual.
  • Paling penting, konten itu mestilah memberi manfaat dan nilai tambah kepada sasaran audience kita.
  • Apabila dapat manfaat, engagement akan berlaku. Engagement itu berlaku di kalangan sasaran audience kita.
  • Apabila berlaku engagement iaitu jumlah share, komen dan like meningkat, barulah lebih mudah untuk kita menjual.
  • Elakkan posting mengeluh nasib malang, merintih dan mengadu domba.


Sebagai CONTOH :

Apabila sasaran pelanggan Puan Asyikin ialah golongan ibu2 selepas bersalin yang tinggal di bandar-bandar utama, beliau akan pastikan rakan-rakan FB dan followers majoritinya ialah golongan ini.

Beliau akan cipta konten yang memberi manfaat kepada mereka.

Beliau tidak akan cipta pengaruh atau dorong engagement berlaku di kalangan golongan lain seperti mamat superbike, backpackers atau remaja gila anime.

Supaya pelanggan beliau bertambah. Jualan juga naik, capai sasaran awal bisnes beliau.

FB: Hasbul 'Ariff
Continue Reading

Saturday, November 26

Kelahiran - 7 Tips Gentle Birth



Assalamu 'alaikum semua 😊😊

Fizah sebenarnya agak berminat dengan ILMU KELAHIRAN GENTLE BIRTH ni.
So, Fizah masih mencari peluang dan kesempatan untuk join mana-mana kelas untuk menambahkan ilmu Gentle Birth.

Semalam, Fizah terjumpa posting ni di Facebook. So, Fizah simpan dalam blog untuk rujukan Fizah di masa akan datang dan rujukan untuk kalian yang sedang mencari ilmu Gentle Birth ni.

.

Syukur Alhamdulillah Jumaat lepas (18/11/16) Ummi selamat melahirkan seorang mujahidah solehah. Alhamdulillah tiga2 girl. Lepas nie photoshoot dengan 3 model cilik Hijabiz Fashion! 😍

Apa itu gentle birth?

Gentle birth adalah "teknik bersalin dengan mudah, tenang & selamat serta mengurangkan rasa sakit sebelum, semasa & selepas bersalin"

Amazing kan?? Memang amazing sangat kalau kita tahu cara & teknik untuk memanipulasi minda separa sedar terhadap sakit yang dirasai kepada perkara yang indah2 sekaligus mengurangkan/menghilangkan rasa sakit tadi 😍

Pengalaman ummi untuk 1st baby tak dapat praktikkan sebab tak belajar lagi masa tu. Alhamdulillah anak ke 2 & 3 ummi berjaya! Di sini ummi nak share 7 tips yang ummi buat dan Alhamdulillah ia sangat membantu..



7 TIPS DAPATKAN GENTLE BIRTH 


TEKNIK PERNAFASAN YANG BETUL 

Contraction adalah saat yang sakit buat ibu2 yang hampir melahirkan. Ada yang cakap sakit nak patah pinggang, sakit berkali ganda dari senggugut, sakit macam nak putus urat. Semua tu hanya gambaran & istilah sahaja. Percaya tak, sakit yang digambarkan tu sebenarnya boleh hilang/kurang dengan teknik pernafasan yang betul.

Macam mana??

Saat contraction datang, siap sedia tarik nafas sedalam yang boleh kemudian lepaskan perlahan melalui mulut tanpa mengeluarkan suara. Ulang 3-5 kali, Insya Allah sakit tadi akan berkurang. Teknik pernafasan nie bukan je buat sakit tersebut berkurang tapi ia juga buat kita lebih tenang.

**teknik pernafasan yang lain boleh baca buku "Hypnobirthing, the mongan method"


AKTIFKAN MINDA SEPARA SEDAR

Minda separa sedar tidak berfungsi secara logik tapi ia lebih kepada imaginasi, rasa hati & emosi.

Contoh:
Minda sedar: aku nak bersalin normal
Minda separa sedar: boleh ke normal? Anak 1st nie, mcm susah je...(ini yg perlu kita tukar)

Minda separa sedar nie 90% dalam diri. Dengan  menguasainya, kita mampu mencapai apa saja yang dihajati. Inilah kekuatan luar biasa yang tak terjangkau oleh akal fikiran manusia.

Macam mana nak aktifkan minda separa sedar?

Kita boleh aktifkan saat dalam keadaan tenang dengan suasana yang tenang. Paling senang adalah saat kita nak tidur. Bercakap dengan diri sendiri apa yang kita nak esok & berdoa minta pada Allah. Ulang & terus ulang.

Macam ummi, masa preggy anak ke 2 & 3, setiap masa dan setiap hari sentiasa cakap dalam hati:

- baby bersalin 38 minggu
- mudah bersalin
- bersalin normal
- lepas bersalin tak sakit2
- dalam labour room setengah jam je
- kembali berat asal

Alhamdulillah..semua yang di atas berjaya! Cuma yang berat je tak tahu lagi. Anak ke 2 berjaya, yang ke 3 nie tak tahu lagi. Ummi hanya aktifkan minda separa sedar semasa di awal kehamilan hingga saat nak bersalin. Alhamdulillah berhasil!


POSITIF

Amalan positif nie memang sentiasa perlu dipraktikkan. Sebab bila kita positif, kita akan tarik benda2 positif di sekeliling kita. Sebab tu pantang buat ibu2 hamil bersedih!

Saat nak bersalin, penting utk kita set dlm minda KATA2 POSITIF seperti

- ummi kuat!
- baby mesti keluar dengan selamat!
- ummi boleh!
- Allah bantu!

Bagi semangat pada diri sendiri! InsyaAllah ia sangat membantu memudahkan proses kelahiran!


LAMA DALAM SUJUD

Ini adalah salah satu teknik mempercepatkan bukaan rahim & sujud juga mampu menghilangkan rasa sakit contraction. Untuk ibu2 yang tahu kandungan sonsang, cara ini mampu betulkan kedudukan baby.


TUKAR SAKIT KEPADA NIKMAT

Saat contraction datang, cuba imagine perkara2 yang indah. Ummi masa dalam labour room, saat contraction makin tinggi, terus convert sakit tadi dengan imagine baby dah selamat, baby sihat, comel, suami azankan baby. Ummi terus create cerita yang best2 & what u guess?? Sakit tu hilang! Alhamdulillah


ZIKIR & DOA YUNUS

Satu perkara dapat buat kita lebih tenang iaitu berzikir. Saat sakit datang, berzikir. Ingat akan kebesaran Allah. Semua tu dapat kurangkan rasa sakit.

Lepas tu baca doa yunus:

"Lailahaila anta subhanaka inni kuntum minaz zolimin"

InsyaAllah sakit tadi akan hilang..


MAKAN KURMA & AIR ZAM2

Kurma & air zam2 sangat berkhasiat dan mampu memberi tenaga segera pada badan. Lagi2 masa masuk labour room, kalau sempat jangan tinggalkan 2 benda nie. InsyaAllah ia juga dapat membantu memudahkan proses kelahiran serta memberi tenaga yang luar biasa!


**Semoga perkongsian yang kecil nie memberi manfaat pada ibu2 di luar sana. InsyaAllah. Akhir sekali, buat ibu2 yang bakal melahirkan anak pertama, jangan takut. Melahirkan baby adalah perjalanan yang sangat menakjubkan! Rasai kehebatan & kekuasaan yang Allah beri buat anda insan2 terpilih! Go go fighting! 😊


Fb : Siti Aai Shah



Hasil carian imej untuk gentle birth

Continue Reading

Testimoni : Eczema Sembuh dengan NutriFeron

"Abang Zahin 4 years back.
Ternampak gambar lama ni di timeline. Upload sebab kenangan Zahin lebam Harry Potter akibat terjun dalam kereta. Hehe.
Apa yang anda nampak?
Ummi nampak telinga Zahin. Eczema. Jarang nak upload gambar yang nampak Eczema Zahin. Segan. Nanti orang bertanya-tanya. Lagi luluh hati Ummi.
Tapi tu dulu.
Alhamdulillah sekarang ni dah takde langsung. Dan takde kesan langsung macam pernah kena Eczema.

Orang kata Eczema tak boleh sembuh.

Tapi Alhamdulillah. Allah sembuhkan. Sekarang kadang-kadang lupa yang Zahin kena macam ni dulu.
Masa Zahin Eczema, dia tak suka makan supplement lain. Kecuali Nutriferon. Makan macam tu je. Letak atas lidah. Tak minum air lepastu pun takpe ☺️
Sampailah sekarang. Kalau Zahin tak sihat, dia nak Nutriferon je. Sebut je ubat dah menangis-nangis. Tahulah kan kalau budak 6 tahun menangis macamana rupa. Tak secomel budak lagi kecik nangis πŸ˜…
So rumah kami Nutriferon ni macam 'ubat' lah. Ambil bila perlu je. Hehe. Nutriferon dah jadi sebahagian dari 'First-Aid-Kit' kami."
~ Puan Nadiah Suhaidi ~
Kalau nak tahu, NutriFeron ni eksklusif dikeluarkan oleh Shaklee je tau.
Hasil kajian nya pula, oleh pakar Imun Jepun selama 40 tahun.

Dapatkan NutriFeron ni pada harga promosi.
Sah sehingga hujung bulan ini sahaja.

Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Testimoni Set Menyusu : Ibu Menyusu Duduk Jepun Buat Detox Turun 12kg

Nama : Nor An Ibrahim
Umur : 35
Tinggi : 160cm

Mula buat detox 3 bulan lepas iaitu bulan September 2016. Buat Detox sendiri.

Detox Siri 1(buat sendiri)
Detox Asal : 65kg
Berat Selepas Detox : 60kg

Detox Siri 2 (buat sendiri detox puasa)
Berat asal : 60kg
Berat selepas detox : 59kg

Detox Siri 3 (buat bersama group detox)
Berat asal : 58kg
Berat selepas detox : 56kg

Antara Healing proses : pening, jerawat, berpeluh, badan rasa panas macam buat workout..


Kesan selepas detox :
  • Badan semakin ringan
  • Mudah untuk beraktiviti 
  • Pola tidur pon ok tidur 6-8jam sehari..jika kurang pon siang tak rasa letih
  • Siang sangat segar (jarang dapat nap😭😭😭)
  • Otak fresh
  • Lelemak di perut semakin kurang dulu berlapis, sekarang parut czer pon dah nampak panjang sejangkal
  • Baju & seluar semakin membesar..ke saya yang mengecil..baju2 sejuk dulu pakai ketat sekarang sangat longgar.
  • Dah tak craving minuman & makanan manis junk food
  • Suka minum air mineral
  • Banyak lagi kesan lepas detox ni😍
Vitamin diambil : ESP, Herblax, Peppermint Ginger, Omega Guard, Lecithin, Alfalfa Complex (SET KURUS)

Vitamin harian lain on juga seperti Vitalea, B Complex, Vitamin C, OsteMatrix, Garlic Complex, Performance Drink, Meal Shakes.

Azam: target nak buat senaman HIIT, tapi belum mampu kerana belum fit. Senang berusaha dengan buat brisk walk tapi sekarang dah musim sejuk mungkin buat aktiviti di dalam rumah sahaja. Doakan ya.

Akak mula teringin sangat kurus selepas raya bila timbang rumah kawan. Akak punya berat paling dahsyat masa tu atas 65kg. Punya susah hati berat naik tak turun.

Akak terperasan MD punya gambar sebelum & selepas. Terus tanya akak Wardah apa tu detox, cara semua. Dia masukkan kak dalam group telegram FLY DETOX CHANNEL.

Daripada situ akak baca hadam terus buat dan ada tanya juga MD masa hari pertama buat. Tanya tentang dressing untuk saladπŸ˜ƒ. Lepas habis buat detox dah boleh makan secara sihat, guna formula 1/4 (buah, sayur, protein, karbo) jadi masih mengekalkan cara ini untuk penyediaan seisi keluarga.

Sebelum lupa, akak ibu menyusu. Buat detox setelah anak kenal solid food. Dalam masa buat detox tak kacau penyusuan sebab pilih sayuran yang bantu milk booster juga.

Malu pula tengok pic lama tu tak boleh nak pasang tali pinggangnya πŸ™ˆπŸ™ˆπŸ™ˆ sekarang dah 3 lubang boleh pasang huhuh.

Alhamdulilah cuba sihat sebab akak ada sejarah penyakit 3 serangkai dalam keluarga huhuhu 😭😭😭

~ Kak Nor An Ibrahim ~


Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Kecantikan Kulit - Teknik Simple Atasi Masalah Kulit Berminyak dan Liang Pori Terbuka




Hasil carian imej untuk kecantikan kulit



Kulit berminyak ialah jenis kulit yang paling mudah liang porinya terbuka. Jadi kuncinya di sini ialah anda perlu control oil dahulu, maka baru lah liang pori itu tidak terbuka luas.

3 teknik simple ini boleh bantu kawal minyak dan liang pori terbuka.


  1. Mask telur putih : ambil 1 biji telur dan dibuang bahagian kuning. Sapu di seluruh muka dan biar kering selama 15 minit. Akan terbentuk 1 lapisan film nipis yang anda boleh tarik nanti. Syok buat ni. Bukan saja minyak, dengan whitehead semua sekali dia boleh tarik.
  2. Mask Yogurt : Kaya dengan asid laktik, ia bukan saja sedap di makan, namun jika dibuat sebagai mask pada kulit ia juga dapat mengecilkan bukaan liang pori.
  3. Ais kiub : golek-golekkan ais kiub selama 15 minit di seluruh wajah. Suhu sejuk dapat mengecutkan bukaan liang pori yang terbuka.  Kalau tak tahan sejuk, boleh balut ais kiub dengan toala muka yang nipis.


Simple kan?

Selamat mencuba 😊😊😊

Continue Reading

Friday, November 25

Encik Suami Hadiahkan Gajet Baru buat Isteri Tercinta


Haiiii semua :).
Assalamu 'alaikum dan Salam Jumaat.
Kelmarin hati Fizah ni punya la excited sebab dah dapat apa yang Fizah nak selama ni.
Dah lama sebenarnya mengidam nak ada mesin jahit sendiri.

Sejak dari sekolah lagi, masa ambil paper Kemahiran Hidup tu, Fizah dapat ambil subjek Ekonomi Rumah Tangga ( ERT ). Masa ambil paper tu pun, antara memasak dan menjahit, Fizah lebih prefer menjahit. Kurang berminat dengan memasak. πŸ˜‰πŸ˜‰

Tapi still boleh masak. Bukan tak boleh masak langsung.
Yang penting kita kena pandai ambil mood. Hihihi..






Dulu, masa baru-baru kahwin, Suami kerja kat Sabah. So, Fizah terpaksa la berhenti kerja then ikut dia pergi sana. Masa sampai kat sana, sadis sangat tengok rumah sebab langsir pun takde.

Biasa la kan rumah orang bujang. Bila tengok keadaan rumah macam tu, terus rasa nak jahit langsir sendiri. Tapi masa tu takde mesin jahit. Nasib baik ada orang bagi pinjam mesin jahit dia. Apa lagi, terus excited ajak Suami beli kain nak jahit langsir.

Lepas dah siap tu, Suami boleh cakap " Tak sangka lak sayang abang ni pandai jahit ".
Setakat nak jahit langsir yang biasa-biasa tu memang boleh lagi.
Kalau nak suruh jahit langsir yang ada ropol-ropol tu, memang takde laaa.

Bila ada orang datang rumah, semua tanya, tempah kat mana langsir.
Bila bagitahu langsir tu jahit sendiri, semua pakat terkejut. hihi
Alhamdulillah bila benda tu kita minat, memang kita akan buat sungguh-sungguh kan.






Masa baru pindah ke Kuantan ni pulak, langsir lama memang tak boleh guna sebab ukuran tak sama.
Langsir lama agak singkat. So, kena la beli kain baru dan jahit yang baru. Nak dijadikan cerita, terpaksa la pinjam mesin jahit ayah pulak. Bila nak kena pinjam ni, mesti nak kena siapkan cepat-cepat sebab takut ayah nak guna mesin jahit tu.

Siap lah jugak, langsir yang tak berapa nak lawa. Hahaha.

Puas merengek mintak Suami belikan gajet ni.
Last-last dia cakap kita kumpul duit dulu kalau nak beli.
Almaklum lah kami bukan orang senang.

Mula-mula tu, pergi survey kat Singer.
Biasa la kan kalau mesin jahit mesti ingat Singer je kan.
Kakak kat kedai tu suggest ambil yang Heavy Duty punya sebab kalau yang biasa-biasa ni ramai customer komplen sebab tak tahan lama.
Tengok harga RM 1200 kalau ambil Cash.

Jadi, bermula la kami mengumpul duit setiap bulan sebab nak dapatkan mesin jahit tu.
Kumpul punya kumpul, bila dah cukup duit, takde terus pergi pun kedai Singer tu, tapi pergi lak ke bandar, usya kat kedai mesin jahit lain.
Saje je nak usya-usya kot ada berkenan dengan mesin jahit lain.

Masuk-masuk je dalam tu, punya la banyak mesin jahit dalam tu.
Macam-macam brand ada. Yang pernah dengar nya Brother tapi Juki ni tak pernah dengar.
Singer pun ada jugak dalam kedai tu tapi masa tu takde stok.
Tiba-tiba terpandang mesin jahit yang keluar dalam Go Shop. Harga dalam RM 699 je.
Kalau nak yang canggih sikit, harga RM 899.

Tapi, masa tu tak terus beli jugak sebab masa tu memang nak beli brand Singer.
Kat kedai tu, mesin jahit yang sama dengan kedai Singer dalam RM 1400.
Mahal sikit dari beli kat kedai Singer.
Mesin jahit yang kitorang beli ni memang takde masa tu.

Nak dijadikan cerita, sebulan lepas usya tu, dah tekad la nak amik yang Brother tu je sebab masa survey-survey, orang cakap Singer sekarang dah tak sama dengan Singer dulu.
Barang-barang dah tak berapa nak berkualiti.

Masuk-masuk je kedai tu, tengok still ada lagi mesin jahit yang kitorang tengok tu.
Tapi kat sebelah dia ada mesin jahit Juki ni dan jugak mesin jahit Singer yang kitorang nak dulu tu.
Tengok yang Juki tu Heavy Duty jugak sama dengan Singer tu.
Yang brand Brother tu, mesin jahit basic je.

Tengok harga RM 1399.
Dalam hati cakap kalau ambil yang Juki ni dah lari bajet sebab duit ada RM 1200 je.
Duk baca betul-betul kat harga tu, dia tulis DISKAUN RM 300, FREE ALAT MENJAHIT.
Nak kepastian, tanya jurujual tu, harga kena bayar RM 1099 ke ?
Dia cakap ya, tengah promosi, then mesin jahit ni mesin paling latest dari Juki.
Sebelum ni Juki keluarkan mesin jahit industri.
So, ni dia buat mesin jahit macam ni pulak.






Sebelum decide nak beli, test jugak la mana lagi best.
Test punya test, yang Juki ni best sebab boleh jahit Jeans yang tebal.
Suami pun on je, so kita rembat la. hihi
Kalau takde promo tu rasanya, memang tak merasa la nak dapat mesin jahit HEAVY DUTY ni.

Suka sangat sebab lepas ni nak jahit apa-apa pun senang dah.
Fizah target nak belajar jahit benda-benda yang boleh menghasilkan duit.
😊😊😊

..

Isteri yang excited 😘😘
Continue Reading

Panduan Masa Pengambilan Suplemen yang Optimum


Bila customer order Vitamin, of course customer akan tanya macam mana & time bila nak makan Vitamin tu.

Entry kali ni, Fizah nak share waktu optimum pengambilan suplemen mengikut jenis.



PAGI, sesuai untuk consume:

  • Zat besi - untuk provide tenaga berpanjangan sebab zat besi diperlukan untuk penghasilan hemoglobin (sel darah merah) yang membawa oksigen ke seluruh badan.
  • Vitamin C - untuk melawan radikal bebas daripada merosakkan sel-sel badan kita. Oleh sebab Vitamin C sangat mudah 'hilang' melalui air kencing, disarankan mengambil vitamin C beberapa kali sehari untuk memastikan badan mendapat vitamin C yang cukup. Kat sini lah specialnya Vitamin C jenis "sustained relase, SR".
  • Vitamin B - diperlukan untuk menukarkan makanan kepada tenaga, yang kita perlukan sepanjang hari. Jadi, seelok-eloknya ready dari pagi.
  • Vitamin E - juga antioksidan dan untuk kesihatan jantung juga.
Mengikut panduan ni, dikatakan waktu terbaik pengambilan zat besi sebelum makan. Tapi kebanyakan consumer, termasuk Fizah sendiri 'mengadu' loya tekak & muntah bila consume Vitalea (multivitamin yang juga ada zat besi) sebelum makan. So, Fizah cadangkan anda boleh ambil ikut kesesuaian badan masing-masing ya.


Bagi Vitamin E pula, mengikut kata pakar nutrisi (nutritionist) Shaklee, better ambik sebelah malam. Dah sebab Vitamin E ni sejenis Vitamin 'larut lemak' (fat soluble vitamin), better ambik selepas heavy meal yang ada lemak jugak. Contoh, ambil selepas dinner. Barulah boleh diserap dah disimpan dalam badan.
Okay, untuk TENGAH HARI pula :
  • Coenzyme Q penting untuk penghasilan tenaga. Kalau ambil malam, dikhuatiri mengganggu tidur.
  • Zink - diambil bersama/selepas makan (sarapan or lunch). Elakkan pengambilan bersama suplemen zat besi dan kalsium.
  • Iodine - diambil untuk tenaga sepanjang hari.

Untuk sebelah PETANG, ambillah suplemen seperti :
  • Vitamin D - Kajian mendapati pengambilan Vitamin D mempunyai kesan negatif ke atas tidur. Sebab itulah disarankan mengambil meal tengah hari atau petang. Tapi kan, Ostematrix (yang mengandungi vitamin D) diambil malam sebelum tidur supaya kita dapat tidur yang lena).
  • Vitamin E - boleh diambil bila-bila masa sepanjang hari. Masa terbaik adalah pengambilan bersama kalsium dan Vitamin C. Kalau vitamin E Shaklee, pakar nutrisi memcadangkan pengambilan pada malam hari sebelum tidur.
  • Minyak ikan - ambil bersama/selepas makan berat untuk menggalakkan penyerapannya
Bila MALAM pula, sesuai sangat ambil suplemen-suplemen ni:
  • Kalsium kerana waktu terbaik penggunaan kalsium ialah waktu malam.
  • Magnesium yang juga membantu tidur yang lena.
  • Probiotik digalakkan diambil semasa perut kosong 30-60 minit sebelum makan untuk meminimakan interaksi dengan enzim2 pencernaan


Continue Reading

Jom Dhuha



"Ya Allah,
Sesungguhnya Dhuha ini DhuhaMu.
Kecantikannya kecantikanMu,
Keindahannya keindahanMu,
Kebaikannya kebaikanMu,
Kekuasaannya kekuasaanMu,
Perlindungannya perlindunganMu.


Ya Allah,
Jika rezekiku di langit Engkau turunkanlah,
Jika di Bumi & air Engkau keluarkanlah,
Jika sukar Engkau permudahkanlah,
Jika jauh Engkau dekatkanlah,
Jika haram Engkau persucikanlah,


Berkat waktu DhuhaMu,
KecantikanMu,
KeindahanMu,
KebaikanMu,
KekuasaanMu,
PerlindunganMu,
Kau limpahkanlah kepadaku rezeki,
Sebagaimana Engkau limpahkan rezeki,
Untuk orang2 yang soleh.


Aaamiiinnn..."



Jom konsisten Dhuha! 😊


Continue Reading

Thursday, November 24

Testimoni : Luka Accident di Muka Hilang Selepas Ambil Vitamin C, Vitamin E & ESP

Hai semua. Kali ni Fizah nak share pengalaman sebenar seorang kakak ni.
Fizah sendiri nak nangis bila tengok pengalaman akak ni.

Thank you so much Siera, sebab sudi share testimoni ni dengan kami semua.
Kalau ada mana-mana kenalan korang yang macam ni, bolehlah ikhtiar dengan vitamin-vitamin ni.



Jom baca cerita ringkas luka accident kat muka akak ni. 😊




"Saya baru lepas accident. Accident motor balik keja. Kawan suami saya belikan Vitamin C, Vitamin E dan ESP Shaklee. Tapi saya tak tau kalau habis nak beli kat mana. Bila nampak awak kat Ig, saya pun berminatlah. Awak nak tengok hasil saya baru pakai sebulan?"


"Yang ni baru 5 hari saya makan Vitamin C, E dan ESP. Dari awal 5 hari saya dah nampak hasil. Parut kat mulut saya yang kesan jahit pun tak nampak. Kalau boleh saya nak cari Vitamin C, E dan ESP ni MEMANG ELOK!"


"Ni gambar saya hari ni tau. Parut saya tu jadi licin. Kekadang tengok macam tak percaya ja. Ramai yang tak percaya. Mertua saya pun tak percaya. Diorang ingat saya akan berparut.
Kawan saya yang makan Pxxxxxxxx dan produk Bxxxx pun puji saya. Kata saya tipu diorang kata saya buat inject vitamin C tau. Tapi tak buat pun. Saya cakap saya hanya makan barang Shaklee je.
Sebenarnya saya tak tau pun pasal vitamin ni. Tapi bila doktor tengok luka saya, dia tanya saya.
Ada makan apa2 ubat ke?
Saya hanya makan Vitamin C, E dan ESP Shaklee sahaja.
Habis muka dan kaki saya dibeleknya. Macam tak percaya doktor tu tengok saya.
Kalau boleh saya tak nak putus makan Vitamin C, E dan ESP ni. Suka sangat! Alhamdulillah." 😊

Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Wednesday, November 23

Info Produk : Manfaat & Kelebihan Alfalfa Shaklee


Antara kelebihan Alfafa ialah:

1)  AL-FAL-FA: Raja segala tumbuhan:
  • Melegakan sakit sendi dan belakang.
  • Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  • Meningkatkan stamina seorang suami
  • Anti-tumor dan anti-bakteria
2) Elergi:
  • Merawat elergi, eczema dan resdung
  • Merawat arthitis
  • Merawat athma
  • Melawan alahan (hidung sensitif, kurap, bau badan, ulat air)
3) Detox/Nyahtoksin:
  • Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  • Mencuci usus bagi membuang toksik
  • Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
  • Meneutralkan asid dalam badan
  • Membuang angin dalam badan
  • Melegakan sembelit
 4) Keistimewaan untuk wanita:
  • Memberi kelegaan semasa haid
  • Merawat masalah keputihan
  • Menegangkan payudara
  • Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
  • Memulihkan urat selepas bersalin
  • MILK BOOSTER untuk ibu-ibu yang menyusu.
Continue Reading

Tuesday, November 22

Kehamilan - Sakit Gigi Ketika Hamil


Bolehkah wanita hamil mencabut gigi yang rosak.? Ibu hamil dikatakan tidak boleh melakukan prosedur mencabut gigi. Mitos atau kenyataan?

Kenyataannya, walaupun seorang wanita itu sedang hamil, mereka boleh menjalani rutin pemeriksaan berkala dan rawatan gigi, namun pastikan ia tidak membabitkan prosedur agresif.

Bakal ibu dinasihatkan supaya mengelakkan sebarang rawatan seperti cabutan membabitkan suntikan pelalian terutama pada tiga bulan terawal dan tiga bulan terakhir kehamilan.

Trimester pertama dan ketiga adalah waktu penting kehamilan, yang mana janin sedang berkembang. Justeru, sebarang rawatan membabitkan suntikan yang terus masuk ke dalam darah perlu dielakkan begitu juga dengan pengambilan ubat antibiotik, tahan sakit serta imbasan X.

Bagaimanapun, jangan salah faham sehingga tidak bertemu doktor walaupun mengalami masalah gigi serius kerana mencuci plak atau tampalan boleh dilakukan seperti biasa. Malah, jika masalah gigi serius sehingga perlukan suntikan, dos rendah akan dikenakan.

Ketika hamil, gusi juga mudah bengkak dan mendapat jangkitan berpunca daripada perubahan hormon yang menyebabkan bertambahnya pengaliran darah di dalam badan.

Kebiasaannya, ibu mengandung mengalami sedikit pendarahan pada gusi mereka dan ia biasanya berlaku ketika memberus atau melakukan flos di celah gigi.

Gusi bengkak atau gingivitis jika dibiar boleh menyebabkan penyakit gusi kronik atau pun dipanggil periodontal disease yang akhirnya menjejaskan bayi dalam kandungan. Kesannya, ibu mungkin bersalin awal atau bayi tidak cukup berat ketika lahir.

Doktor juga tidak akan mengambil risiko membuat rawatan jika ibu hamil mengalami bengkak gusi kerana bimbang berlaku pendarahan yang banyak dan boleh memberi risiko kepada ibu.

Justeru ibu hamil dinasihatkan berjumpa doktor gigi jika mengalami sebarang ketidakselesaan terhadap gigi mereka sepanjang tempoh kehamilan.

Selain daripada masalah gusi, kerosakan gigi adalah masalah kedua sering dialami ibu hamil. Ia biasanya berlaku kerana mulut cenderung berasid dan air liur juga kering.

Oleh sebab kebanyakan wanita hamil mengalami morning sickness dan ketika muntah, jus gastrik bersifat asid dari perut akan termasuk ke dalam mulut yang akhirnya boleh menghakis permukaan gigi.

Pakar pergigian memberitahu kaedah terbaik yang perlu dilakukan iaitu sentiasa amalkan berkumur dengan air kosong atau menggunakan ubat kumur bagi meneutralkan kembali mulut.

Apa pun seeloknya ibu dinasihatkan menjalani rawatan rutin pergigian sebelum hamil atau sebelum merancang untuk hamil.

sumber//PA&MA/karangkraf
Continue Reading

Monday, November 21

Testimoni AJHT, Alfalfa, Herblax, Omega : Kaki Ayah Sudah Ada Otot

"Dah dekat sebulan Ayah mengambil Advanced Joint Health Tablet, Alfalfa, Herblax, dan Omega. 
Kesannya sekarang?
1) Kaki sudah ada isi (otot)2) Pelawasan memang terbaik! \o/
Alhamdulillah, seronok tengok Ayah gembira!" 

~ Puan Masyitah Sedek ~



Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Sunday, November 20

Testimoni : Kegatalan Pada Alat Sulit Kini Tiada Lagi

Hasil carian imej untuk vaginitis

"Sebelum ni saya ada masalah gatal-gatal kat 'tut'. Kalau time period, lagi la, gatal sangat-sangat. Kadang-kadang sampai tak boleh tido.

Mase pregnant pun kena, sampai kena masuk ubat kt 'tut'. Sapu cream gynae beri dan makan ubat tahan gatal. Then, masa dalam pantang try mkn Alfalfa dan ESP sebab darah keluar lame kan. So memang tak sanggup nak tahan gatal kat situ.

Alhamdulillah, sejak consume Alfalfa n ESP, mmg hilang terus gatal2 tu. Sekarang ni, kalau period pun, dah tak risau nak tahan gatal yang tahap dewa kat 'tut' tu. Suke...suke...
Thank you Shaklee!"
Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Saturday, November 19

Testimoni : Penghidap PCOS Berjaya Hamil!

"Saya mengandung 4 minggu, walaupun saya disahkan PCOS.
Period saya regular, namun berat badan yang bertambah mengganggu tahap kesuburan saya. Saya terpaksa mengambil Clomid + Metmorfin atas nasihat Pakar O&G. Saya tak habis lagi consume GLA + Alfalfa + Omega.
Untuk pengetahuan semua pembaca juga, saya baru menjalani operation pada November 2012 yang lalu kerana "ectopic pregnancy". Alhamdulillah, tergerak hati nak cuba Shaklee ni atas nasihat Norliza Ibrahim, saya mula consume Shaklee 1 Jan 2013.
Semalam saya check UPT +ve. Last period saya 25 Disember 2012. Ya Allah syukur sangat-sangat.

Kepada yang menghidap PCOS seperti saya, In Shaa Allah ada jalannya. Usaha+Doa+Ikhtiar...:)" 

~ Puan Azuraini Abd Majid Aju ~



Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Friday, November 18

Testimoni Set Kesuburan Shaklee : PCOS Semakin Mengecil

"Saya baru pergi jumpa doktor fertility.
Doktor tanya ada ambil supplement apa. Saya beritahu saya ambil Shaklee. Terus doc search Shaklee kat computer dia.
Saya beritahu doktor yang saya ambil GLA, Alfalfa, B Complex, Vitamin E, Vitamin C, dan Zinc.
Doctor cakap "Wah banyaknya awak ambil. Tapi bagus supplement ni, boleh teruskan makan. GLA amat bagus untuk kesuburan."

Saya PCOS, sebelum ni scan ada cyst tapi doctor kata cyst awak dah semakin kecil. Bagus.!" 

~ Puan Fieza ~






Terima kasih kerana sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Thursday, November 17

13 Perkara Yang Perlu Dijaga Oleh Wanita



1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong. (Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4. Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka. (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang nipis (jarang) – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31) Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.) Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi. (Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)

11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.) Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.) Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.) Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang. Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.) Riwayat Imran bin Hushain ra.: Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)

Continue Reading

Kesihatan - 20 Tanda Badan Anda Bertoksik Tinggi


Hasil carian imej untuk badan bertoksik


1) Saya selalu merasa lemah, letih dan tidak bersemangat.

2) Saya mempunyai masalah untuk fokus dan menumpukan perhatian terhadap sesuatu.

3) Saya mudah mendapat selsema.

4) Saya kadangkala mengalami masalah nafas berbau.

5) Hidung saya selalu merasa tersumbat dan berkahak.

6) Saya mempunyai masalah bau badan yang kurang menyenangkan sekiranya tidak menggunakan deodorant.

7) Saya kerap merasa kembung, ‘angin’ atau penghadaman yang tidak baik terutamanya selepas makan.

8) Saya mempunyai lingkaran gelap dibawah mata atau ‘eye bag’.

9) Saya mudah mendapat alahan atau allergi, eczema, jerawat atau psoriasis.

10) Saya mempunyai masalah berat badan yang susah nak diturunkan.

11) Saya kadangkala tidak membuang air besar setiap hari.

12) Saya kerap sakit-sakit badan.

13) Saya selalu mengalami masalah bengkak atau sembab.

14) Nak bangun pagi pun rasa letih sangat, walhal cukup tidur.

15) Saya kuat selera makan. Craving makanan manis je.

16) Period saya pun kadang datang, kadang tak datang. Bercelaru. Rasa tak macam perempuan normal kadang-kadang.

17) Saya Kencing pun tak lawas. Kalu terbatuk tu kadang2 terkencing sekali.

18) Kepala saya pun asyik sakit je. Migrain. Kerja banyak. Stress.

19) Kulit saya pun dah nampak kusam. Kedut-kedut halus dah mula ada.

20) Saya susah nak tidur malam/insomnia.
Continue Reading

Tuesday, November 15

Amalan Harian Yang Perlu Dijaga Secara Istiqamah


1. Solat Tahajud di waktu ¾ malam sekurang-kurangnya 2 rakaat & solat sunat Witir sekurang-kurangnya 1 rakaat sebelum masuk waktu Subuh- Tahajjud merupakan jalan orang-orang yang soleh, amalan para Nabi dan Wali-wali Allah yang terdahulu. Jangan ditinggalkan.

2. Selepas Subuh, zikir 300pagi {100x [tasbih,tahmid dan takbir], 100x selawat & 100x istighfar}. Zikir sangat penting kerana semasa kedatangan DAJJAL hanya zikir sebagai sumber makanan dan minuman. Hanya orang yang benar-benar jaga zikir shj mempunyai sumber makanan dan minuman pada waktu itu. Selainnya akan mengikut DAJJAL untuk mendapat makanan dan minuman.

3. Kemudian bacalah surah Yasin- Allah janji segala hajatnya pada hari itu akan dipenuhi.

4. Kemudian selepas 26 min naik matahari, solat sunat Isyraq 4 rakaat- Allah janji akan menolong kamu menyempurnakan segala urusanmu pada hari itu.

5. Kemudian solat sunat Dhuha, boleh dilakukan bermula 20 minit selapas Isyraq (di antara jam 8-12 tghari). Nabi SAW bersabda: “Sesiapa mengerjakan solat Dhuha 2 rakaat, dia tidak tergolong di dalam golongan orang-orang yg lalai dan lupa.” Solat Dhuha juga memudahkan urusan dan memberkati rezeki.

6. Selepas solat Zohor, bacalah surah Ar-Rahman- Nabi SAW bersabda: “Segala sesuatu itu mempunyai mempelai, dan mempelai bagi Al-Quran adalah surah Ar-Rahman.” Surah Ar-Rahman menanam sifat syukur di dalam hati atas nikmat-nikmat Allah dan dengan amalan membaca Surah Ar-Rahman juga sangat baik untuk meningkatkan kecerdasan otak.

7. Selepas solat fardhu Asar, zikir 300 petang, {100x [tasbih,tahmid dan takbir], 100x selawat & 100x istighfar}

8. Kemudian baca Surah An-Naba’ – Nabi SAW bersabda: “ Jika kamu tahu fadhilat dan besarnya pahala membaca surah An-Naba’, maka kamu akan berhenti daripada tugas-tugas kamu, lalu mempelajari surah tersebut dan mendekatkan diri kepada Allah dengan membacanya. Sesungguhnya Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka yang mengamalkan membacanya selain dosa syirik.”

9. Selepas solat Maghrib, solat sunat Auwabin-Allah janji akan memberi keampunan terhadap dosa-dosa melainkan dosa syirik kepadaNya.

10. Kemudian bacalah surah Al-Waqiah-Allah janji sesiapa yang istiqamah mengamalkannya pada setiap malam, kebuluran & kemiskinan tidak akan menemuinya.

11. Selepas Isya’ bacalah surah Al-Mulk-Allah janji akan memelihara daripada azab kubur. Nabi SAW tidak akan tidur selagi tidak membaca surah Al-Mulk dan surah As-Sajdah.

12. Setiap malam bacalah Ayatul Kursi dan “Amanar-Rasul” hingga habis. Sangat-sangat penting untuk melindung diri daripada pengaruh syaitan dan kejahatan

13. Sebelum tidur, solat sunat Taubat dan tidur beradab seperti mana Nabi SAW tunjuk ajar.

14. Setiap malam apabila hendak tidur, Muhasabah diri, pohonlah keampunanmu kpd Allah diatas dosa-dosa dan bagi setiap amalan yang baik, nyatakan kesyukuranmu kepada Allah.

15. Sebelum tidur fikirkan dan renunglah(muqarabah) juga mengenai mati dan peristiwa-peristiwa selepas maut. Muqaraba adalah perlu untuk membentuk sifat Taqwa.

16. Setiap hari bacalah al-Quran (Tilawatul Quran) walaupun hanya satu ‘ain’. Latihan tilawah sangat memberi kesan kepada hati. Hati yang tidak ada al-Quran seumpama hati yang mati. Pembacaan Al-Quran janganlah ditinggalkan. Hak Al-Quran adalh perlu dikatamkan dua kali setiap tahun.

17. Setiap pagi Jumaat bacalah surah Al-Kahfi, kalau tak mampu habiskan seluruh surah, bacalah seberapa banyak yang boleh- Allah janji ‘cahaya’ di hari kiamat dan diampunkannya diantara dua Jumaat. Nabi SAW bersabda: ‘Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya drpd bawah kakinya hingga ke langit.’

18. Hendaklah hati & lidah sentiasa sibuk dengan berzikir didalam apa jua kegiatan sama ada berjalan, duduk atau bekerja. Berzikirlah ‘Lailahailallah’ sebagai amalan tetap dan berkekalan.

19. Puasa sunat Isnin & Khamis, juga puasa sunat pada hari-hari yang digalakkan dalam Islam. Untuk puasa-puasa sunat, mintalah keizinan daripada suami-suami kamu.

20. Cubalah sedaya-upaya berada dalam keadaan berwudhu’. Sabda Nabi SAW: ‘Wudhu’ adalah senjata orang-orang mukmin.’ Faedah wudhu’ sangat besar.

21. Tatkala Haid, jangan tinggalkan zikrullah. Meninggalkan zikir akan mengeraskan hati dan melayukan cahaya rohaniah bagi hati.

22. Tetaplah dengan usaha kamu melawan hawa nafsu. Jagalah mata, telinga, lidah dan hati. Mengumpat dan mengata-ngata orang lain adalah bencana yang sangat besar. Ia menghapuskan dan melenyapkan pahala dan kesan ibadat.

Amalkan sedikit demi sedikit yg mana mampu. Semoga kita dpt amal dan sampaikan. Amin

KREDIT: USTAZAH FATIMAH

Continue Reading

Testimoni Set Bersalin Shaklee: Sakit Pinggang Sudah Hilang



"Saya nak share tentang sakit pinggang saya after bersalin.

Saya consume:

1. ESP
2. Alfalfa
3. Omega
4. Lecithin

Niat consume untuk tujuan lain tapi tak sangka pula produk ni bantu saya hilangkan sakit pinggang.

Sewaktu berpantang, memang sakit pinggang 24 jam. Yelah, dalam pantang nak kena berjaga malam lagi kan. Saya pula suka duduk bongkok. Disebabkan sudah terbiasa dengan postur ini, apabila cuba tegakkan badan, memang pinggang rasa sakit.

Sewaktu saya mula-mula consume produk Shaklee, sakit pinggang saya semakin teruk. Tetapi selepas sebulan, sakit pinggang tersebut hilang. Rupa-rupanya ia adalah healing crisis.

Dan rupa-rupanya Alfalfa dan Omega juga mampu kurangkan sakit sendi dan belakang. Patut lah, hari ni baru perasan sakit pinggang yang teruk dulu dah tiada. Alhamdulillah. Syukur pada Allah.

Produk shaklee memang BESH!!!..."

 - Puan Myaar Linie, 21 Mei 2013 -





..


Hubungi kami jika anda sudah membuat keputusan :)


019 659 1541 (Fizah) 
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Besereah, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Monday, November 14

Testimoni Omega Guard dan Alfalfa: Penderita Gout 20 Tahun Kini Bacaan Uric Acid Normal

AYAHKU PENDERITA GOUT 20 TAHUN
"Kisah bermula ketika saya berumur 12 tahun. Ayah bawa saya ke Sunway Lagoon. Bukan main sukanya hati ni dapat berjimba-jimba di sana bersama kakak saya.
Sedang bersukaria, tiba-tiba ayah mengerang kesakitan. Katanya kakinya amat sakit. Nak bangun pun tak boleh.ibu mula resah.saya apatah lagi.macam-macam yang terlintas di kepala waktu itu.
“Kenapa ayah tiba-tiba jadi begini?”“Adakah ayah lumpuh?”
Astaghfirullah! Susahnya hati saya masa itu. Terbantut nak bersukaria. Hari yang gembira bertukar menjadi duka. Ayah ditolak dengan “wheel chair” ke kereta. Dan ibu terus memandu kereta menuju ke klinik berhampiran. Ayah diberi Pill Killer.
Sehingga kini umur saya 30 tahun, Ayah masih makan pill killer setiap kali Gout menyerang. Dah jadi macam gula-gula. Gout kerap bertandang. Sekarang makin teruk. Bengkak-bengkak di tumit dan juga di tangan. Bukan bengkak biasa.Siap bernanah besar-besar pula tu. Naik seram saya tengok. Dalam hati, bilakah semua ini akan berakhir?
Saya simpati ayah jalan henjut-henjut. Saya sedih ayah solat tidak dapat duduk dengan betul ketika tahyat awal mahupun akhir. Saya menangis di belakang pintu lihat ayah terbaring mengerang sakit di atas katil ketika mana dia tak kuat untuk berjalan.

Hanya doa yang mampu saya panjatkan. Doa yang tanpa usaha. Ustaz masa sekolah cakap, Doa tanpa usaha adalah SIA-SIA. Tetapi itu sahaja yang saya mampu. Saya sedih.
Suatu hari, tergerak hati saya untuk berikan ayah OMEGA dan ALFAFA Shaklee. Saya ada terbaca yang Omega mampu mengurangkan radang sendi dan juga kesakitan. Manakala Alfafa mampu meneutralkan uric acid kepada alkali. Wahh menarik!! Teruja saya nak berikan kepada ayah saya.
Saya beri pada ayah dan tulis besar-besar pada botol. Tiba waktu makan, saya SMS ayah.
“Ayah dah makan OMEGA?”“Dah makan ALFAFA?”
Begitulah bersungguhnya saya inginkan ayah sihat. Ayah saya patuh dan konsisten menelan 2 supplemen ini. Sambil saya tak henti-henti berdoa moga inilah usaha terbaik untuk ayah saya.
Suatu hari yang cerah, Ayah baru pulang dari checkup di hospital. Wajahnya girang dan berseri. Dihulurkan sehelai kertas kepada saya.


“Kertas apa ni?” Masyallah!! Terkejut saya lihat bacaan uric asid ayah saya berada di paras NORMAL!!! Ya Allah..bergenang air mata saya.
“Dah 20 tahun Ayah tak pernah pun dapat bacaan uric asid NORMAL.Doktor pun terkejut.Bagus ye Shaklee “ kata ayah.
Dah setahun ayah bersama Shaklee. Saya asyik intai je kakinya. Tiada lagi bengkak. Tiada jalan hinjut-hinjut. Tiada nanah besar-besar.
Alhamdulillah…Alhamdulillah…Alhamdulillah…
Hati anak mana yang tak gembira pabila ayah tersayang kembali ceria menjalankan kehidupan. Terima kasih Allah"

~ Puan Siera Haiyi ~


Terima kasih kerana anda sudi membaca :)

Hubungi kami:
019 659 1541 (Fizah)

Page FB : Kedai Vitamin Kuantan

Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Balok, Kuantan
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Berbakti Pada Ibu dan Bapa

Kisah ini dipetik daripada kisah seorang Jutawan Perniagaan di Indonesia yang memiliki Syarikat Baja yg terkenal, bernama Budi Harta Winata, beliau ialah Pemilik PT. Artha Mas Graha Andalan.                                  
Ketika ditanya rahsia kejayaannya sehingga berjaya menjadi Pengusaha besar, jawabnya singkat sahaja:

Jadikanlah ibu bapamu umpama Raja, maka Allah akan kurniakan rezeki kepadamu bagai rezeki seorang Raja”.

Pengusaha yang kini tinggal di Cikarang (Indonesia) ini pun bercerita lagi bahawa umumnya orang yang hebat dan berjaya di kalangan sahabat2nya ialah terdiri daripada mereka yang melayani ibu bapa mereka bagai melayan seorang Raja.

Mereka menghormati, memuliakan, melayani dan mengutamakan ibu bapa mereka melebihi diri, isteri dan keluarga mereka sendiri.
Lelaki (jutawan) yang berasal dari Banyuwangi ini melanjutkan ceritanya, “Jangan perlakukan ibu bapamu seperti Pembantumu, kelak Allah akan meletakkan taraf kamu seperti seorang pembantu".

"Ibu bapa kita sudah melahirkan dan membesarkan kita, kenapa sehingga mereka telah tua pun kita masih meminta dan mengharap bantuan harta atau tenaga mereka, pada hal kita sudah pun dewasa."

"Atau ibu bapa kita diminta bantu menjaga anak-anak kita ketika kita sibuk bekerja."

"Bila keadaan ini terjadi (kita melayan ibu bapa bagai pembantu), maka ketika itu rezeki kita dinilai adalah sebagai rezeki pembantu, kerana kita memperlakukan ibu bapa kita seperti pembantu. Maka, Allah swt memberi upah atau gaji (rezeki) setimpal dengan jawatan pembantu, bukan gaji seorang Raja."

"Walau suami/isteri bekerja, tetapi Allah swt tetap memberi rezeki kepada kita kurang daripada rezeki seorang Raja, bahkan tak pernah cukup pada setiap bulan."

Menurut sebuah lembaga penilai yang melakukan penyelidikan ke atas 700 keluarga di Jepun, mendapati mereka yang berjaya adalah, terdiri daripada mereka yang memperlakukan dan melayani ibu bapa seperti seorang Pembesar Negara. Dan mereka yang hidup sengsara hidupnya adalah terdiri daripada mereka yang sibuk dengan urusan dirinya sendiri dan kurang perduli pada ibu bapa mereka. Walaupun dapat banyak harta, tapi tak pernah cukup, bahkan jiwa menderita dengan masalah2 sampingan lain.

Pengajaran ini diambil iktibar agar anak2 *JANGAN mendekati orang tua hanya untuk mendapatkan hartanya atau untuk mempergunakan tenaga mereka untuk membantu ketika hadapi kesusahan dan masalah*.

Mari terus berusaha keras agar kita memperlakukan ibu bapa bagai Raja atau pembesar negara.

Buktikan, dan jangan cuma hanya ada pada angan-angan sahaja. Praktikkan seperti mana yg dianjurkan oleh Rasulallah saw bahawa *Redha Allah swt terletak kepada redha ibu bapa. Syurga berada di bawah tapak kaki ibu*.

Beruntunglah bagi yang masih memiliki ibu bapa, dan masih BELUM TERLAMBAT untuk berbakti. Sebelum mereka kembali kehadharat Allah swt.

Waktu itu, mereka menjadi milik penuh Allah. Hanya kita dapat berbakti dengan doa yg belum tentu dimakbul Allah, jika kita sebelum ini jadi anak derhaka ketika mereka hidup dan tak sempat memohon redha kedua-dua mereka.

WANG boleh dicari, ilmu boleh digali, tapi kesempatan untuk mengasihi ibu bapa kita takkan terulang kembali. Ibu bapa cuma satu, isteri dan anak boleh bertambah, demikian yg wanita, suami bila mati atau bercerai boleh diganti, tapi ibu bapa bila mati, tak ada ganti lagi.
Continue Reading