Sunday, December 6

Friday, December 4

Tapai Pulut Pemanis Mulut Tradisi Malaysia

Tapai Pulut Pemanis Mulut Tradisi Malaysia | Dulu-dulu anak Fizah cukup tak suka dengan tapai ni. Bila nampak Fizah dan suami pulun makan tapai, semua buat muka cakap tak sedap, padahal rasa pun tak lagi.

Sekarang ni, makan tapai dah mengalahkan Fizah dan suami pulak. Tak menahan bila hujung minggu je, siap ajak pergi Pasar Tani semata-mata nak beli tapai pulut ni 😂

Kalau tak dan nak ke Pasar Tani, tempah je dengan Ibu kawan kelas Haziq. Paling paling kena tempah 100 biji, sebab pernah tempah 50 biji, Fizah dan suami terkulat-kulat tengok anak-anak makan ðŸĪ­

Alkisahnya, ada suatu hari tu, tiba-tiba teringin nak makan tapai. Ternampak status wasap salah sorang Ibu rakan sekelas Haziq buat tapai. Saje je lah tanya tak jual ke, then beliau jawab kalau nak beli boleh je. Bila orang cakap boleh beli, Fizah pun try order 50 biji dulu.

Sampai-sampai je kat rumah semua pakat kerumun tapai tu. Elok pulak rasa tapai tu, tak manis sangat, tapai pun elok je dah masak. Pernah beli masa raya, tak kena dengan selera suami. Order sampai 100 biji, dekat 3 minggu baru habis 100 biji tu.

Kitorang suka makan tapai ni sejuk-sejuk. Setiap kali beli, mesti letak dulu dalam peti sejuk, baru boleh makan. Selagi tak sejuk, selagi tu tak boleh makan.

Suami Fizah pun sebenarnya memang hantu tapai. Memang suka makan tapai, almaklumlah orang Kelantan kan. Kadang tu memang pantang nampak ada orang jual tapai ke apa, memang dia akan beli. Kalau macam Fizah pulak, macam biasa je, takde lah sampai nak mencari tapai ni.

Memandangkan semua orang dalam rumah ni suka sangat dengan tapai, nampak gaya nya Fizah kena belajar la buat tapai sendiri. Itulahhh, masa orang ajak makan tapai dulu kemain jual mahal, haaa, bila dah rasa tapai ni, baru diorang tahu makanan tradisional ni punya sedap tu macam mana kan 😆


Tapai Pulut 

Tapai pulut merupakan sejenis makanan tradisional di Malaysia dan amat digemari di kalangan penduduk pantai timur, terutamanya di Terengganu, dan Kelantan.

Bahan utama yang digunakan untuk membuat tapai pulut adalah, beras pulut dan ragi. Beras pulut ini dikukus terlebih dahulu dan kemudiannya dicampurkan dengan serbuk ragi. Kemudian, nasi pulut bercampur ragi ini dibungkus di dalam daun khas dan kemudiannya diperam beberapa hari sehingga menghasilkan rasa masam.


Continue Reading

Thursday, November 26

Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Api

Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Api | Dah lama sangat rasanya tak masak lauk ni ðŸĪĪ

Alhamdulillah. Hari ni Allah beri izin untuk masak dan makan lauk ni. Anak-anak pun menambah-nambah pulak makan siang tadi. Sodap sangat kobar ehh😋

Diorang ni kalau masak lauk masak lemak cili api ni memang tak cukup sepinggan. Tak makan masak lomak cili api, bukan anak jati nismilan la kan. Betul tak 😂

Teringat zaman duduk Sabah dulu. Setiap kali pergi pasar, mesti beli 2 ekor sebab kat sana jual ikut ekor bukan ikut berat. Bayangkan, sekor RM 10 ðŸ˜ą 

Paling mahal pun RM 14 sekor. Heaven sangat rasa masa tu. Kadang-kadang tu hari-hari masak lauk ikan tenggiri 😆

Ikan-ikan atau makanan laut memang murah kalau kat Sabah. Tapiii bila nak jadi lauk siap masak, harga dia boleh jadi harga kayangan. So, adalah lebih baik masak sendiri je memandangkan kat sana pun susah nak cari kedai makan yang kena dengan selera.


Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Api

Bila dah duduk sini, tak larat la nak beli sampai sekor. Boleh botak kepala laki den kalau nak beli sekor. Selalunya beli keping keping je la. Kalau nak beli pun mesti pilih ikan yang tak berapa nak besar. Lagi besar, lagi tinggi la maharnya. Tak gitu ðŸĪŠ

Masak Lemak Cili Api ni pun senang je. Tak perlu nak tumis tumis ke apa. Fizah memang suka masak lemak ni. Cuma yang penat time nak tunggu santan tu masak, sebab masak lemak ni kita tak boleh main tinggal macam tu je. Kalau tinggalkan dia masak sendiri, boleh pecah minyak santan tu.

Alhamdulillah, tercapai la hajat nak makan Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Api hari ni. Syukur 👐


Continue Reading

Monday, November 16

Tuesday, November 10

Advance PhoP Class (APC) Batch 25

Advance PhoP Class (APC) Batch 25 | Alhamdulillah, ni merupakan Kelas Advance yang keempat Fizah join. Kelas Advance ni Ticer fokus ke arah cara editing gambar supaya gambar nampak lebih menarik ikut mood yang sesuai. Ticer open pun tak ramai. Setiap batch dalam 80 orang je.

Ingat lagi masa mula-mula Fizah join Kelas Advance ni, berebut-rebut phoper nak register. Siap kena book awal-awal dengan Agent sebab takut terlepas kelas. Alhamdulillah, Fizah dapat masuk Kelas APC Batch  4 masa bulan Februari hari tu.

Kelas sekarang ni ada ilmu extra. Ticer bukan takat ajar editing gambar je tapi Ticer jugak ada ajar Personal Branding, cara buat ayat iklan di Facebook dan jugak cara-cara self love. Memang seronok sangat dapat masuk kelas advance ni. 

Kelas Advance ni kelas hands on. Ticer bagi gambar, then Ticer akan tunjuk step by step macam mana cara editing sebenar. Then, kitorang just follow je apa yang Ticer tunjuk. Memang seronok sebab Ticer punya air tangan memang amazing. 

Then, lepas tu Ticer akan bagi beberapa keping gambar lain untuk kitorang edit sendiri.

Kelas Advance kali ni, agak banyak jugak gambar yang Ticer bagi. So, sebagai kenang-kenangan, Fizah masukkan dalam blog Fizah ni. Mana tahu nanti handphone ada problem ke, atau nanti masa Fizah dah takde, boleh jugak anak-anak tengok hasil air tangan Mama diorang 😍

Jom layan air tangan Fizah 😙


APC 25 (1)

APC 25 (2)

APC 25 (3)

APC 25 (4)

APC 25 (5)

APC 25 (6)

APC 25 (7)

APC 25 (8)

APC 25 (9)

APC 25 (10)

Okay, tu antara gambar latihan yang Ticer bagi. Semua ni gambar Ticer, kitorang just edit ikut apa yang cantik pada mata kitorang. Hahaha. Dalam kelas APC ni Ticer tak komen dah satu satu gambar tapi Ticer just komen randomly je. Kalau ada gambar yang tak betul, baru dia komen. Kalau tak komen tu, means gambar kita okay lah.

Alhamdulillah, syukur kerana Allah beri izin untuk menuntut ilmu dari Ticer. Terima kasih tak terhingga buat Ticer Lini Mohd atas segala ilmu yang Ticer curahkan buat saya. Sesungguhnya, banyak sangat dah ilmu yang saya dapat dari Ticer.

Adios 😘



Continue Reading

Friday, November 6

Segmen Bloglist Pertama Blog HayatiSukiDotCom


Segmen Bloglist Pertama Blog HayatiSukiDotCom | Salam Jumaat semua. Kali ni Fizah berkesempatan join segmen bloglist yang pertama untuk November anjuran rakan Shaklee, rakan blog dan juga rakan phop Fizah. 


Jom ramai-ramai support segmen bloglist ni. Klik pada banner untuk join kay 😉
Continue Reading

Thursday, October 15

Tamat Sudah Kelas PhoP Batch 27

Tamat Sudah Kelas PhoP Batch 27 | It’s a wrap up. 

Alhamdulillah. Cepat betul masa tu berlalu. Sedar sedar genap sebulan lebih bersama dengan Ticer. Actually, ni kelas PhoP yang kesembilan Fizah repeat. Wowww kesembilan kali dah rupanya daku repeat kelas PhoP ni. 

Kenapa repeat?

Sebab setiap kelas tu tak sama ilmu yang ticer share. Ada je benda baru yang Fizah dapat setiap kali repeat. Memandangkan setiap batch tu ticer berikan task yang berlainan, maka ilmu yang kitorang dapat pun konfem lain dari batch batch sebelum ni. 

Malangnya, Fizah tak submit kesemua task yang ticer bagi. Fizah berjaya submit 2 task sahaja dan Alhamdulillah salah satu task Fizah tersenarai dalam Top 40.

Okay jom layan 2 gambar yang Fizah submit untuk Batch 27 ni.


Task 1 : Product

Kali ni Fizah pilih Hand Dish Wash Shaklee ni pulak. Alhamdulillah gambar ni tersenarai dalam Top 40 lagi kali ni. Cuma Ticer suruh tukar warna untuk font Header tu sebab warna yang Fizah letak ni nampak suram.




So, Fizah tukar warna font tu ke warna hijau, ikut apa yang Ticer suggest. And memang betul, font tu nampak lebih naik warna dan serinya. Ticer punya komen memang superb!



Task 2 : Street Photography - Unique Space

Okay, yang ni pulak task kedua kami. Biasanya task kedua ni memang agak struggle sebab ia task outdoor. Nampak macam senang tapi kita bukan boleh main snap je. Ticer nak gambar yang kita hantar tu ada story dia. Setakat Fizah join kelas PhoP ni la kan, baru 2 atau 3 kali macam tu gambar Fizah terpilih untuk Top 40. Hmmm susah tau nak bagi ticer feel the soul untuk gambar yang dihantar.

Task kali ni Fizah pilih tangga berpusing ni. Fizah rasa tangga berpusing macam ni agak unik. Fizah shoot gambar ni di Timurbay Residence. Masa Ticer bagi task ni, terus teringat tangga ni. So, waktu pergi ke Timurbay, terus snap gambar tangga ni.

Alhamdulillah Ticer komen nampak unik tangga ni cuma, sepatutnya gambar ni kena nampakkan sekali tempat pemegang tangga kat bahagian tepi tu, then Ticer cakap cara Fizah edit gambar pun salah. Makanya, gambar ni tak terpilih untuk Top 40 😂

..

Untuk Task ketiga pulak, Ticer bagi Task Pickles. Fizah dah siap beli pickles nak snap tapi tak dan jugak nak submit. Task keempat (Food Photography) pun Fizah tak sempat nak submit sebab dalam tempoh 2 minggu tu Fizah punya jadual agak pack. So, Fizah just tengok je kawan-kawan submit gambar diorang.

Tak happy tau bila tak dapat submit task sebab ramai student yang repeat kelas PhoP ni sebab nak dengar Ticer komen gambar yang kita submit. Daripada komen Ticer tu lah, baru kita dapat belajar apa yang betul, apa yang salah.

Akhir kata, terima kasih tak terhingga buat Ticer Lini Mohd atas segala ilmu yang ticer curahkan buat saya dan juga kami semua di Batch 27. Sesungguhnya, banyak sangat dah ilmu yang saya dapat dari Ticer.


Continue Reading

Sunday, October 11

Saturday, October 10

Sijil Halal Shaklee Tahun 2020

Sijil Halal Shaklee Tahun 2020 | Ia dikeluarkan oleh Islamic Service of America (ISA), merupakan Organisasi Pemantauan Sijil Halal bagi seluruh negara Amerika yang diiktiraf di seluruh dunia termasuk Halal Jakim.


Sijil Halal Shaklee Tahun 2020
Sijil Halal Shaklee Tahun 2020

Sijil Halal Shaklee Tahun 2020
Sijil Halal Shaklee Tahun 2020


Setiap tahun, sijil halal ini perlu "direnew" bagi memastikan setiap produk yang dihasilkan pada tahun tersebut mematuhi piawaian sijil halal yang telah ditetapkan.

Nak dapatkan status halal ini juga bukannya mudah, banyak proses yang perlu dilakukan oleh company yang apply dari segi bahan yang digunakan, tempat proses sehingga ke packaging.

Boleh klik direct link di sini: Senarai Badan Islam yang Diiktiraf JAKIM dan di sini: Halal Accreditation (ISA).

So, korang tak perlu risau lah untuk menggunakan produk Shaklee

Nak dapatkan Shaklee?
Boleh hubungi Fizah tau.
Continue Reading

Friday, October 2

Tuesday, September 22

Segmen Bloglist TiaraSaphire.com

 


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1. Wajib follow blog Tiara Saphire dan TiaraNovella
2. Masukkan blog Tiara Saphire dan TiaraNovella ke dalam bloglist blog anda
3. Buat entry 'SEGMEN BLOGLIST TIARASAPHIRE.COM'. copy banner dan backlink ke post ini.
4. Tinggalkan link entry di ruangan komen di bawah.

Segmen Tamat : 11.59 Malam | 30 September 2020

Continue Reading

Friday, September 11

Thursday, September 10

Tuesday, September 8

Kelebihan Jana Pendapatan Secara Online buat Peniaga Baru | Fizah Abdul Halim


Tahun 2020, dunia dikejutkan dengan isu pendemik, Covid-19. Banyak kehidupan mula terjejas lebih-lebih lagi sepanjang tempoh PKP yang perlu kita lalui. Ada yang diberhentikan kerja, ada yang gajinya dipotong sehingga tidak mampu untuk menampung kehidupan sendiri mahupun keluarga. 

Dalam keadaan sekarang, apa kata kita tingkatkan kembali taraf hidup keluarga dengan jana pendapatan secara online. Dengan kemajuan teknologi yang ada sekarang, banyak kelebihan yang dapat kita nikmati jika kita membuat perniagaan secara online.

Antara kelebihan jana pendapatan secara online ialah 𝐒𝐞𝐠ðĶ𝐞𝐧 𝐏𝐞ðĨ𝐚𝐧𝐠𝐠𝐚𝐧 𝐋𝐞𝐛ðĒðĄ 𝐋ðŪ𝐚𝐎. Pelanggan yang bakal kita perolehi tidak hanya terhad kepada penduduk setempat sahaja malah boleh pergi ke seluruh Malaysia, mahupun antarabangsa.

Selain itu, 𝐌𝐚𝐎𝐚 𝐋𝐞𝐛ðĒðĄ 𝐅ðĨ𝐞ðĪ𝐎ðĒ𝐛𝐞ðĨ jika kita jana pendapatan secara online kerana masa untuk kita jalankan perniagaan tidak terhad pada satu tempoh masa sahaja dan kita boleh buat bila-bila masa dan di mana sahaja. 

Dan yang paling utama, kelebihan jana pendapatan secara online 𝐓ðĒ𝐝𝐚ðĪ 𝐌𝐞ðĶ𝐞ðŦðĨðŪðĪ𝐚𝐧 𝐌ðĻ𝐝𝐚ðĨ 𝐁𝐞𝐎𝐚ðŦ jika dibandingkan dengan membuka kedai secara fizikal. Kita tidak perlu untuk menyewa atau membeli kedai tetapi kita hanya memerlukan gajet dan capaian internet sahaja.

Oleh itu, jika anda ingin meningkatkan taraf kehidupan anda, perniagaan secara online sangatlah disarankan kerana segmen pelanggan yang sangat luas, masa yang lebih fleksibel dan kos yang sangat rendah!

Sekiranya anda berminat untuk jana pendapatan secara online tetapi tidak tahu untuk bermula dari mana dan bagaimana, saya sedia membantu sehingga anda berjaya.

𝐅ðĒðģðšðĄ 𝐀𝐛𝐝ðŪðĨ 𝐇𝐚ðĨðĒðĶ | 𝐒ðŪðŦðĒðŦðŪðĶðšðĄ 𝐉𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐞𝐧𝐝𝐚ðĐ𝐚𝐭𝐚𝐧 𝐃𝐚ðŦðĒ 𝐑ðŪðĶðšðĄ
Continue Reading

Monday, September 7

Saturday, September 5

Hand Dish Wash Sabun Basuh Pinggan Shaklee

Hand Dish Wash Sabun Basuh Pinggan Shaklee | Alhamdulillah tengahari tadi Fizah selamat submit Task Pertama untuk PhoP Batch 27. 

Task kali ni Fizah cuba cabar diri untuk snap product lain la pulak. Selalunya Fizah submit produk Youth Skincare je tapi rasa macam dah muak pulak asyik shoot gambar Youth Skincare tu plus dah takde idea macam mana nak gayakan mereka. 

Lagipun belum ada lagi yang pernah submit product ni (rasanya lah). So terus decide nak shoot Hand Dish Wash ni je.

Actually pagi tadi baru sempat snap gambar ni walaupun task ni dah dapat dari minggu lepas lagi. Weekdays memang agak busy. Time weekend je la ada masa nak fokus mengadap benda ni sebab nak buat aktiviti ni kena dalam mood yang baik. Kalau buat dalam keadaan stress memang takkan jadi.




Okay, asalnya Fizah submit gambar yang atas ni. Once dah submit, terus rasa lega sebab selagi tak hantar, selagi tu Fizah tak senang duduk. Lepas submit, terus tak jenguk dalam group sebab nak fokus pada benda lain pulak.

Dah petang hari, barulah ada kesempatan nak tengok group Batch 27 tu. Bila dah masuk tu, tengok tengok Ticer dah start komen gambar. Gambar Fizah pun Ticer dah komen sebab Fizah antara yang awal jugak yang hantar gambar ni tadi.

 


Gambar atas ni gambar yang Fizah dah edit balik based on apa yang Ticer dah komen. Ticer cakap gambar semua okay takde masalah tapi yang ada masalah Font untuk Header tu nampak macam kusam. Ticer suruh tukar guna warna yang sama dengan warna tulisan pada botol.

Lepas dah tukar, baru nampak macam gambar ni naik seri. Kadang kita je rasa macam gambar kita dah cukup lawa tapi mungkin masih ada kelemahan yang perlu diperbaiki.

Okay. Fizah nak cerita pasal produk ni pulak.

Kalau nak cerita pasal Hand Dish wash ni kan, asalnya saje nak try best ke tak. Sekali bila dah pakai, ehhh best sesangat pulak rasa. Lembut je kat tangan especially untuk tangan yang sensitif ni. So, teruslah guna sampai sekarang.

Actually Fizah ni ada masalah kulit sensitif. Fizah tak boleh guna sabun sebarangan sebab tangan Fizah akan kering-kering lepas tu mengelupas dan gatal-gatal. Kadang-kadang tu bila tangan dah kering, boleh jadi luka-luka especially kat bahagiaan celah-celah jari.

Tapi lepas guna Hand Dish Wash ni memang masalah kulit kering dan gatal tu boleh dikatakan dah berkurangan. Tapak tangan terasa lebih lembut, dan paling best tu terasa licin je macam tangan baby. Hihihi



Sebotol Hand Dish Wash ni boleh tahan dalam 3-4 bulan. Biarpun sekali beli harga mahal sikit jika di bandingkan dengan sabun basuh pinggan yang ada kat luar sana, tapi Shaklee jauh lebih jimat sebenarnya. 

Tak percaya? Cuba check berapa harga sebotol sabun dan kemudian bahagikan untuk penggunaan 3-4 bulan dan compare balik dengan harga sabun basuh pinggan yang korang guna. Mesti korang akan nampak betapa jimatnya Hand Dish Wash ni. Hihiii 

Kalau korang nak dapatkan Hand Dish Wash dari Shaklee ni, boleh hubungi Fizah di 0196591541

Continue Reading

Thursday, August 27

Dapat Buku Bertanya Allah Dahulu sebagai Reward untuk Efektif Supervisor Julai 2020

I’m addicted to books!

Kalau keluar pergi mana-mana mall, jangan bawak Fizah lalu depan kedai buku sebab Fizah memang tak boleh nampak kedai buku. Kalau dah masuk kedai buku, memang tak keluar la jawabnya. Fizah boleh habiskan masa berjam-jam dalam kedai buku. Hihihi




BERTANYA ALLAH DAHULU

Actually, dah lama sebenarnya Fizah cari buku ni. Merata jugak la cari sampai satu hari tu terjumpa Facebook penulis buku ni. Bila dah jumpa tu, terus pm direct kat penulis then tanya kat mana nak beli buku ni sebab memang nak sangat buku ni. Tambahan pulak bila dengar ramai cakap best baca buku ni.

Penulis buku ni jawab, dia dah tak keluarkan lagi buku ni. Once habis, habislah bukunya. Takde dah nak buat cetakan baru ke apa. Sedih sangat rasa masa penulis buku ni jawab macam tu. Masa tu memang dah rasa takde rezeki nak pegang dan baca buku ni.

Penulis ni cakap, kalau ebook ada dan siap mintak email nak bagi ebook buku ni. Fizah bagi je email Fizah masa tu sebab memang nak baca sangat. Baca ebook ni tak sama dengan baca buku fizikal, sebab tu Fizah lebih prefer buku berbanding ebook sebab lebih feel bila dapat pegang buku 📖




Nak dijadikan cerita, Fizah ada kirim beli Vitamin C dengan upline Fizah, Master Nadiah Suhaidi. Vitamin C ni boleh beli di HQ Shaklee sahaja. Memandangkan Fizah duduk di Kuantan, terpaksa minta tolong dengan upline. Hihihi

So, semalam parcel ni baru sampai kat tangan Fizah. Bila dapat parcel atau kotak yang ada logo Shaklee, mesti hati akan berbunga-bunga. Sebab tu, Fizah selalu sebut "Happy Parcel". Hihihi




So, semalam masa bukak parcel dari Ummi Nadiah Suhaidi ni, terselit pulak buku ni kat bawah timbunan botol Vitamin C 😂. Dah la hati berbunga-bunga bila stok Vitamin C ni dah sampai kat tangan Fizah, tambah berbunga-bunga bila ternampak buku ni sebab memang dah lama sangat mengidam nak pegang buku ni.

Buku ni Master Nadiah hadiahkan sempena Efektif Supervior untuk bulan Julai 2020. Master Nadiah cakap memang dia simpan buku ni untuk hadiahkan pada Fizah. Happy tak terkata.

Alhamdulillah. Allah beri keizinan untuk pegang dan baca buku ni! Bukak 1st page dah rasa best sangat buku ni. Encik Suami pun cakap bagus buku ni. Sebelum dia pergi kerja tadi, sempat jugak dia baca beberapa muka surat.

Terima kasih Nad! Really appreciate it!

Fizah Abdul Halim
Tak pernah tak suka dengan buku ❤️
Continue Reading

Tuesday, August 25

Impian Hantar Hafiy ke Sekolah Rendah Islam Al-Irsyad Balok Dimakbulkan

Alhamdulillah syukur.

Allah beri keizinan untuk Hafiy masuk ke Sekolah Rendah Al-Irsyad Balok (SRAIB) tahun depan dan dapat ke sekolah yang sama dengan Haziq. Actually kitorang memang dah lama decide nak hantar semua anak-anak ke sekolah ni. Alhamdulillah Allah permudahkan dan Dia Mendengar permintaan kitorang.

Actually kalau nak masuk sekolah ni, kena lalui beberapa prosedur.

First sekali, ofkos la kena isi borang permohonan kan. Masa borang permohonan ni keluar, time PKP hari tu. So, kitorang just isi borang online je. Then pihak sekolah mintak ibubapa untuk hantar salinan beberapa dokumen yang diperlukan. Tapi still dalam PKP, then boleh hantar dokumen tu semua bila pejabat sekolah dibenarkan untuk beroperasi semula.

Lepas dah setel urusan borang permohonan, tunggu je lah pihak sekolah panggil untuk temuduga pulak. Kemain lagi kan, umur baru 6 tahun dah merasa masuk temuduga 😊

25 Julai 2020, Hafiy pergi temuduga. Masa ni dalam hati tu hanya Allah je yang tahu betapa gerun nya rasa hati. Sama macam masa Haziq nak temuduga 2 tahun lepas. Terus terang cakap, rasa risau sampai tak berapa nak lelap tidur malam tu tapi yang tuan punya badan relax je. Hahaha





Semalam ada surat sampai. Nama kat surat bukan nama Fizah mahupun nama suami tapi nama Muhammad Hafiy Haiman. Dalam hati masa tu tahu dah surat apa. Surat yang kitorang tunggu akhirnya sampai jugak.




Masa pegang sampul surat tu, berdebar-debar rasa hati. Takut nak buka sebab tak pasti sama ada berjaya ataupun tidak. Tapi dalam masa yang sama rasa macam dapat sebab isi dalam sampul tu macam tebal je. Kalau tawaran ditolak mesti la isi suratnya nipis je kan. Hahaha

Alhamdulillah. Memang ada rezeki Hafiy untuk masuk sekolah yang sama dengan Haziq. Setiap pagi waktu dalam kereta, kitorang ajar anak-anak untuk Self Affirmation. Sebut benda-benda baik dan positif untuk diri sendiri dan salah satunya "Saya berjaya masuk ke Sekolah Irsyad!"

Allah makbulkan kata-kata anak Mama, Muhammad Hafiy Haiman. 

Hafiy pun happy sangat bila dapat tahu dia akan ke sekolah yang sama dengan Haziq. Tak sabar nak tengok diorang pergi sekolah sama-sama. Mama doakan Hafiy dapat sesuaikan diri dengan sekolah baru ni nanti. Mama tahu anak Mama boleh!

Tahniah Hafiy 😘


Continue Reading

Saturday, August 1

Tamat Sudah Kelas PhoP Batch 25

 It’s a wrap up.

Alhamdulillah. Sedar tak sedar, habis dah Kelas PhoP Batch 25. Actually, ni kelas PhoP yang kelapan Fizah repeat. Terkejut jugak sebab sanggup repeat sampai lapan kali.

Kenapa repeat?

Sebab setiap kelas tu tak sama ilmu yang ticer share. Ada je benda baru yang Fizah dapat setiap kali repeat.

Kelas kali ni Fizah berjaya submit 4 task dan Alhamdulillah 2 task Fizah tersenarai dalam Top 40.

Okay jom layan 4 gambar yang Fizah submit untuk Batch 25 ni


Task 1 : Product

Gambar Youth Skincare ni masuk Top 40. Ticer komen semua okay cuma tang header tu je ticer suruh buang TM tu, then kena ke depan kan lagi kamera. 


Task 2 : Kunyit Asam Keping

Alhamdulillah. Gambar kunyit asam keping ni pun masuk Top 40. Ticer cakap depth kat belakang je cuba adjust sikit sebab depth macam kuat sangat. Yang lain-lain semua okay. Alhamdulillah.


Task 3 : Breakfast Cereal & Napkin

Gambar cereal ni okay dah cuma napkin je tak berapa "kick" ticer cakap. Lagipun gambar-gambar senior yang lain lagi power. Masa hantar gambar ni pun, memang dah rasa macam tak berapa nak ada soul pulak gambar ni. I is redha 😍


Task 4 : Street Photography - Sepi

Mood sephia menjadi tapi mood sepi tak berapa nak jadi sebab tangan model tu nampak macam tengah duduk bersantai bukan sepi menanti seseorang, kata Ticer. So, gambar ni tak dapat memukau pandangan mata ticer. Hihihi.

..

Sebenarnya agak susah nak compete dengan senior lain yang lebih otai tapi memang dah janji pada diri sendiri, akan repeat sampai semua task masuk Top 40. Selagi tak dapat, selagi tu Fizah akan repeat sampai betul-betul puas hati.

Lagipun suami Fizah pun berharap suatu hari nanti ada orang upah Fizah untuk shoot gambar produk diorang. Mana tahu ada rezeki kan. Sambil happy happy penuhkan hobi dengan ambik gambar, dalam masa yang sama boleh tambah pendapatan. Doakan Fizah tau 😍

Akhir kata, terima kasih tak terhingga buat Ticer Lini Mohd atas segala ilmu yang ticer curahkan buat saya dan juga kami semua di Batch 25.

In Shaa Allah jumpa lagi di Batch 27 😃


Continue Reading