Monday, August 6

Kenali Asid Folik


Kebaikan Asid Folik

Kepentingan asid folik di kehamilan trimester pertama

Pengambilan asid folik semasa hamil amat penting. Pil asid folik ini membantu anda dalam mengurangkan risiko kecacatan janin, iaitu otak dan saraf tunjang. Pembentukan tiub nueral anak anda berlaku dalam minggu awal kehamilan. Tiub neural ini membentuk otak dan saraf tunjang. Kecacatan pembentukkan tiub neural ini dipanggil spina bifida dan anencephaly.

Kecacatan bayi-Spina bifida

Apabila saraf tunjang dan tulang belakang tidak tertutup, selaput dan cecair tulang belakang kelihatan keluar dari kulit belakang bayi. Kebanyakan spina bifida, sebahagian saraf tunjang dapat dilihat keluar dan rosak.

Bayi spina bifida boleh hidup. Kecacatan yang dialami adalah sepanjang hayat sperti lumpuh anggota kaki, tiada kawalan keatas pundi kencing dan usus, kecacatan mental dan hidrosefali.

Kecacatan janin-Anencepahly

Otak dan tengkorak kepala tidak membentuk normal. Ini menyebabkan sebahagian otak dan tulang tengkorak tidak terbentuk. Kebanyakan bayi anencepahly mati dalam kandungan atau selepas dilahirkan.

Apa itu Asid Folik

Asid folik adalah sejenis vitamin B iaitu Vitamin B9. Asid folik membantu tubuh anda membentuk sel-sel baru.

Sumber Asid Folik

Sumber makanan kaya asid folik ialah sayuran hijau, kacang pea dan bijiran. Terdapat juga di pasaran roti yang diperkaya dengan asid folik.

Bagaimana Memilih Asid Folik

Pil asid folik di pasaran tersedia dalam dua dos iaitu 400 mikrogram dan 5 miligram(5000 mikrogram).

Doktor anda lazimnya menggalakkan pengambilan 5 miligram sehari. Pengambilan 400 mikrogram juga mencukupi untuk keperluaan seharian anda.

Pil asid folik mudah larut dalam air. Jika anda mengambil pil asid folik berlebihan, pil ini akan dibuang melalui air kencing.

Pil asid folik tidak memerlukan preskripsi doktor. Pil asid folik mudah didapati di farmasi-farmasi dan klinik-klinik.

Pil ini agak meloyakan disebabkan baunya yang agak kuat. Jika anda mempunyai masalah ini, ambilah pil ini pada waktu malam sebelum tidur. Kesan sampingan loya tidak akan rasai kerana anda berada dalamn fasa tidur selepas mengambil pil asid folik ini.

Asid Folik dan Kehamilan

Asid folik atau folate atau asid pteroglutamate merupakan vitamin B9 yang amat penting. Vitamin B9 ini mengurangkan risiko kecacatan janin iaitu kecacatan tiub neural. Pil asid folik ini wajib diambil diawal kehamilan dan boleh diteruskan sehingga kelahiran bayi. Sumber-sumber semulajadi asid folik ialah sayuran hijau, kacang pea dan bijiran.

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi singgah dan tinggalkan komen di blog Fizah. InsyaAllah kunjung balas akan menyusul dari Fizah :)